Index Vakbarát Hírportál

Két éve nem volt ilyen drága az olaj

2021. június 11., péntek 15:43 | aznap frissítve

A világ olajkereslete 2022 végére eléri a krízis előtti szintet a Nemzetközi Energiaügynökség prognózisa szerint. A világ olajfelhasználása a tavalyi napi 8,6 millió hordós rekordnagyságú csökkenés után az idén napi 5,4 millió hordóval, jövőre pedig napi 3,1 millió hordóval emelkedik, és jövőre, éves átlagban, eléri a napi 99,5 millió hordót. Sőt 2022 végén már napi 100,6 millió hordó lesz a világ olajfelhasználása, azaz eléri a válság előtti szintet, írta a Portfólió.

Az ügynökség kalkulációja szerint a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) meg kell emelnie majd a termelését ahhoz, hogy a kínálat növekedése lépést tudjon tartani a kereslet emelkedésével. Ez nem jelenthet problémát az OPEC és a vele szövetséges nagyobb olajtermelők informális együttműködésének számára, mivel a jelenleg ki nem használt termelési kapacitásuknak mindössze húsz százalékát kell igénybe venniük hozzá.

Több mint kétéves csúcsra kúszott fel ma a kőolaj világpiaci ára.

A Brent-típusú olaj ára hordónként magyar helyi idő szerint pénteken délután fél négykor 72,58 dollárba került, több mint 0,2 százalékot emelkedett egy napon belül.

Rovatok