Index Vakbarát Hírportál

Vállalkozásonként akár 600 millió forint is elnyerhető technológiaváltásra

2021. június 13., vasárnap 09:33

A termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének növelését, technológiai és szervezeti megújulását kívánja támogatni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) cégenként 10 és 629,3 millió forint közötti összeggel. támogatás formája feltételesen vissza nem térítendő támogatás, ami azt jelenti, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik.

GINOP Plusz-1.2.1-21 néven meghirdetett kiírás keretében  összesen 200 milliárd forint keretösszegre lehet pályázni három szakaszban, azért, hogy a vállalkozásoknak legyen lehetőségük átgondolni fejlesztési tervüket, és felkészülten várják a pályázatok beadását. A megjelent első, 100 milliárd forintos felhívásban a kérelmek július 12. és július 19. között lesznek beadhatók. A támogatási intenzitás az 1. szakaszban várhatóan 45-70 százalék között alakul. Ezt követően a további két kör októberben és jövő év januárjában várható. A vállalkozói visszajelzések alapján  újdonság, hogy a pályázati űrlap kitöltése már a pályázat benyújtásának kezdete előtt 10 nappal megkezdhető lesz, amivel így a folyamat egyszerűbbé, a benyújtás pedig gyorsabbá válhat.

A felhívás kedvezményezettjei azok a legalább három főt foglalkoztató mikro-, kis-, és középvállalkozások, amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel. Pályázhatnak kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek, amelyek nem tartoznak a kata hatálya alá.

A gazdaság újraindításában is számítunk a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokra, amelyek a koronavírus-járvány alatt is helyt álltak, munkát és megélhetést adva a magyar családoknak és munkavállalóknak. Azért hirdetjük meg a Technológiaváltó támogatási programunkat, hogy a hazai cégek digitális megoldások, technológiafejlesztés, beruházások segítségével megerősödve jöjjenek ki a válságból, és képesek legyenek a kanyarban előzni

– jelentette be György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. 

A pályázat keretében támogatható tevékenység a technológiafejlesztés, beleértve a termelési és szolgáltatási, valamint infokommunikációs technológia fejlesztését, a technológiai kapacitások bővítését és az üzleti felhőszolgáltatások igénybevételét, továbbá az infrastrukturális és ingatlanberuházás, a tanácsadási és a képzési szolgáltatások igénybevétele, az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, a gyártási know-how beszerzése, valamint a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

    

Rovatok