Index Vakbarát Hírportál

Az MVM első embere nélkülözhetetlennek tartja a Mátrai Erőművet

2021. június 14., hétfő 12:26

A Mátrai Erőmű alapvetően pozitív eredménnyel gazdálkodott az MVM irányítása mellett 2020-ban, a racionalizálásnak köszönhetően tavaly több mint 4 milliárd forint megtakarítás keletkezett, mondta Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója a Portfoliónak adott interjúban. Hozzáfűzte: az erőmű 800 millió forintos működési eredménnyel zárta a tavalyi évet.

Az elnök hangsúlyozta: az MVM költségvetési befizető, csak a múlt évben 236 milliárd forint áramlott a cégcsoporttól a költségvetésbe osztalék, járulékok, adók és különböző díjak formájában. Kóbor jelezte azt is: az erőműnél vagyonvesztés nem történt.

A Mátrai Erőmű a keleti országrészben az egyetlen folyamatosan üzemelő nagyerőmű, emiatt az átviteli villamosenergia-hálózat kiegyensúlyozott működése és az ellátásbiztonság szempontjából is kiemelt jelentősége van

– jegyezte meg az MVM első embere. Szerinte a hazai villamosenergia-rendszer átmeneti kieséseket tud ellensúlyozni, de hosszabb távon a Mátrai Erőmű – mint alaperőmű – termelése és működése nélkülözhetetlen.

Kóbor György szólt arról is, hogy az erőmű a régió kiemelt foglalkoztatója, közvetlenül és közvetve több ezer munkahelyet teremt.

Úgy vélte: az MVM-nél megvannak a modernizációhoz szükséges technológiai és pénzügyi lehetőségek és szaktudás is.

A Mátrai Erőművet a jelenlegi formában 2025-ig üzemeltetik. Az elnök-vezérigazgató úgy látja: ehhez szükség van a folyamatos karbantartásra, illetve az elöregedett alkatrészek cseréjére.

Rovatok