Index Vakbarát Hírportál

Nagyot léphet előre az űrtávközlésben a 4iG

2021. június 15., kedd 10:54

Az AMOS-műholdakat tulajdonló Space-Communicationsben szerezhet többségi tulajdont a 4iG – jelentette be kedden a cégcsoport.

Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfoliójának építése, illetve űripari terjeszkedése. A tőkepiaci társaság és két leányvállalata, a Hunagro DigiTel, valamint a CarpathiaSat előzetes megállapodást kötött a Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom) a céltársaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére – olvasható a 4iG közleményében. Az ügylet részleteiről szóló, nem kötelező érvényű megállapodást a felek a budapesti, illetve a tel-avivi értéktőzsdén is bejelentették.

A tel-avivi tőzsdén jegyzett SpaceCom négy geoszinkronműholdjával globális lefedettséggel rendelkező műholdüzemeltető és -szolgáltató vállalat, amely hazánkban és a régiónkban AMOS–3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait.

Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint széles sávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A 65 munkavállalóval rendelkező SpaceCom részvényeivel a tel-avivi értéktőzsdén kereskednek. A társaság árbevétele 2020-ban 88 millió dollár, EBITDA-ja pedig 52 millió dollár volt. A társaság jelenleg 300 millió dollár értékű szerződésállománnyal rendelkezik.

Bízom benne, hogy a SpaceCommal kötött előzetes megállapodást követően, még az ősszel eredményesen zárhatjuk az ügyletet, amely egyben azt is jelentené, hogy a 4iG csoport sikeresen végrehajtotta első nemzetközi akvizícióját. A tranzakciót nem csak cégcsoportunk növekedésében gondolom meghatározónak, hiszen egy olyan megállapodást készítünk elő, amely Magyarország számára is új kapukat nyithat az űriparban, illetve az űrtávközlés területén

– idézi a közlemény Jászai Gellértet, a társaság elnök-vezérigazgatóját. „A SpaceCom évtizedes technológiai tapasztalata, innovatív megoldásai, globális piacismerete, valamint szakembergárdája nagymértékű támogatást biztosíthat a CarpathiaSatnak az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez, illetve pályára állításához. Így az akvizíció a tudástranszfer, valamint a nemzetközi stratégiai együttműködések kialakítása szempontjából is fontos lépés számunkra” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Az előzetes megállapodás értelmében a 4iG és leányvállalatai a zárt körű tőkeemeléssel abszolút irányító többségi tulajdont szereznének az izraeli társaságban. Az akvizíció megvalósítása érdekében a 4iG megkezdi a céltársaság átvilágítását, melynek augusztusra várható eredménye alapján tehet végleges ajánlatot a SpaceCom 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére.

A 65 millió dollár értékű tranzakció zárása 2021 őszére várható,

melynek előfeltétele, hogy a tulajdonszerzéshez a társaság közgyűlése és az izraeli Kommunikációs Minisztérium is hozzájáruljon.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a 4iG közreműködésével jött létre.

(Borítókép: 4iG)

Rovatok