Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az Európai Unió területén balatoni halnak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni – közölte a tárca. Vagyis olyan különleges helyzetbe került ez a két balatoni halfajta, hogy az Európai Unió minőségrendszeri védelmének köszönhetően egyetlen más hal sem kerülhet balatoni hal néven az üzletek halas pultjára.
A balatoni hal tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet. A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására – írja az Infostart.
A balatoni hal földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. Húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).
A balatoni hal földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó balatoni sudár vagy varászlói tükrös államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. Ez a pontyhús tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető.