Index Vakbarát Hírportál

Morgan Stanley: egy százalék lesz az alapkamat

2021. június 17., csütörtök 12:34

Jövő kedden egy százalékra emelheti az alapkamatot és az irányadó egyhetes betéti rátát is a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa – olvasható a Morgan Stanley friss elemzésében. Az amerikai pénzintézet szerint az elkövetkezendő időszakban az lehet a legnagyobb kockázat a forint szempontjából, ha a jegybank csalódást okoz a befektetőknek. A piac hetek óta az MNB kamatemelésének mértékét várja, hiszen a Monetáris Tanács már májusban jelezte, hogy csak a szigorítás részletei kérdésesek. Az utóbbi hetekben pedig a jegybank több vezetője is egyértelművé tette, hogy június 22-én kamatemelési ciklus kezdődik.

Virág Barnabás MNB-alelnök a múlt héten arról beszélt, hogy effektív lesz a kamatemelés, vagyis az alapkamat és az irányadó egyhetes betéti ráta egy szintre hozása a legvalószínűbb, írta a Portfolio.

A Morgan Stanley szakértői szerint a 0,6 százalékos alapkamat 40, az egyhetes irányadó betéti kamat pedig 25 bázisponttal emelkedhet, így egy százalékon lehet mindkettő.

A bank londoni elemzői szeptemberre további 25 bázispontos kamatemelést prognosztizálnak, mivel szerintük enyhül majd ugyan az inflációs nyomás, ám továbbra is 3 százalék fölött marad. A magyar gazdaság kilátásait is javították, a korábbi 4,9 helyett 5,7 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálnak ez évben. A jövő évi előrejelzést változatlanul 4,4 százalékon hagyták.

Rovatok