Index Vakbarát Hírportál

Bennfentes kereskedelmet sejtenek a gyatra oltóanyag részvényeinél

2021. június 22., kedd 08:12 | aznap frissítve

A tübingeni székhelyű CureVac vállalat hatalmas veszteségeket szenvedett koronavírus elleni oltóanyagával a kiábrándító eredmények után. Most a Bafin pénzügyi felügyelet vizsgálja az esetleges piaci manipuláció gyanúját – adta hírül a Spiegel.

biotechnológiai vállalat múlt héten jelentette be, hogy Covid–19-vakcinája az előzetes adatok szerint csak 47 százalékos hatékonyságot mutatott a klinikai vizsgálatokon. Az adatok kihirdetése után a cég részvényárfolyama egy nap alatt 44 százalékos rekordveszteséget könyvelhetett el, míg a múlt heti áresés összességében meghaladta a 30 százalékot.

A Rheinische Post korábban arról számolt be, hogy a CureVac vagy a Bayer (amely a cég együttműködő partnere) a katasztrofális vizsgálati eredmények tudatában, de még azok nyilvánosságra kerülése előtt bennfentes információi birtokában értékesíthette-e értékpapírjait a tőzsdén. A CureVac szóvivője szerint ugyanakkor nincs tudomásuk arról, hogy a Bafin vizsgálódna az ügyben.

Az Európai Unió 405 millió adag CureVac-vakcinát kötött le. A fejlesztés azonban elhúzódott, ezért a német egészségügyi minisztérium már nem tervezi a felhasználásukat a jelenlegi oltási kampányban.

Rovatok