Index Vakbarát Hírportál

A kínai kereslet befolyásolja a világ élelmiszerpiacát

2021. június 22., kedd 10:51

Az afrikai sertéspestis és a világjárvány megmutatta, hogy az élelmiszerpiacon is egyre inkább a globális trendek érvényesülnek. A világ figyelme Kínára szegeződik. A világ legnépesebb országában az afrikai sertéspestis 2018-2019-ben megtizedelte az állományt. Az ázsiai ország jelentős behozatalra szorult, aminek 2020 első félévéig a legnagyobb nyertesei az európai termelők voltak. Az elmúlt hónapokban sem csökkent a globális kereslet, bár Kínában már újból egyre népesebb a sertésállomány. Kínában a növekvő vásárlóerővel bíró városi lakosság egyre több húst fogyaszt: egy emberöltő alatt megtízszereződött az elfogyasztott mennyiség, írta az enpenzem.hu portál.

Nemcsak a sertéshús globális piacát határozzák meg azonban a Kínában zajló folyamatok, hanem más termékekét is – derül ki a Takarékbank Agrárcentrum Agrárláz 2021 elemző kiadványából.

Magyarországot is érinti, hogy az elmúlt hónapokban többéves csúcsok közelében mozognak a terményárak.

Közvetett hatása van az afrikai sertéspestisnek, illetve a kínai sertéshús-keresletnek a zöldség- és gyümölcspiacokra is, mégpedig a hűtött ellátási láncok kapacitáskorlátai miatt.

Rovatok