Index Vakbarát Hírportál

Júliustól indul az állami támogatású diákmunkaprogram

2021. június 23., szerda 14:31

Kezdhetnek fellélegezni a leginkább munkaerőszűkében lévő önkormányzatok és vendéglátósok, ugyanis Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettesének közleménye szerint júliustól már munkába is állhatnak a támogatott diákmunkaprogramra a kormányhivatalokban jelentkező fiatalok. 

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány a 3 milliárd forintos keretösszegű programjával 16–25 év közötti, nappali képzésben tanuló középiskolásokat, egyetemistákat juttat szünidős álláshoz. A tárca becslései szerint mintegy 25 ezer diák foglalkoztatásához járulhatnak hozzá az idén. 

A diákok a programnak köszönhetően vagy önkormányzati, vagy a mezőgazdaság, a turizmus-vendéglátás területén folytatott nyári munkára jelentkezhetnek, legfeljebb két hónapra. A helyhatóságoknál maximum napi 6, a vállalkozásoknál akár napi 8 órában dolgozhatnak majd.

Az önkormányzati munkáltató a teljes munkabért megkapja bértámogatásként. A cégek számára a munkabér összegének háromnegyedét téríti meg a kormány.

Schanda Tamás szerint a diákmunka a fiatalok és foglalkoztatóik szempontjából is nagyon hasznos lehetőség. A tanulóknak, hallgatóknak a korai munkatapasztalat megszerzése mellett tisztességes jövedelmet biztosít, amellett, hogy adózik is, amint arra a NAV a közelmúltban felhívta a figyelmet. A cégek a mezőgazdasági idénymunkák miatt és az idegenforgalmi főszezonban megsokasodó feladatokhoz vehetnek így igénybe állandó munkatársaik mellett külső segéderőt a tárca közleménye szerint. 

A miniszterhelyettes közölte azt is: a kormány 2013 óta 210 ezer fiatal nyári munkavégzését támogatta összesen mintegy 20 milliárd forinttal. A Vállalkozások munkaerő-támogatása programban pedig idén már több mint hatezer 25 év alatti álláskereső elhelyezkedéséhez járult hozzá több mint 3 milliárd forinttal.

A program részletei a munka.hu oldalon érhetők el. A diákok június 15-e óta regisztrálhatnak a járási vagy fővárosi kerületi hivataloknál.

Rovatok