Index Vakbarát Hírportál

Magyarország blokkolja a multik adatszolgáltatási kötelezettségét

2021. június 24., csütörtök 18:44 | aznap frissítve

Az Európai Bizottság már több mint öt éve elfogadta azt a javaslatot, amely alapján az Európai Unióban működő, 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégek számára adatszolgáltatást írnának elő. A törvénybe iktatása azonban még mindig nem történt meg, azt többek között Magyarország is blokkolja.

Az indítvány azért született, mert a bonyolult adózási szabályok és az adótitok jellemezte környezet lehetővé teszi amultinacionális vállalkozások számára az agresszív stratégiák folytatását. A magyar jogba is átültetett eddigi szabályozás csupán az adóhatóságok felé ír elő országonkénti jelentéstételt a multinacionális vállalkozások számára – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

A javaslat szerint a multiknak országonkénti bontásban kellene közzétenniük, hogy az unió mely tagállamaiban termelnek nyereséget, mely tagállamokban fizetnek adót, illetve ezt az adóparadicsomnak tekintett EU-n kívüli országokkal kapcsolatban is közölniük kéne

– fejtette ki Bagdi Lajos, aki szerint az érintett vállalkozások leginkább azért kifogásolják ezt, mert aggályosnak tartják a bizalmas információk közlésével járó kockázatokat, és a kettős adóztatás veszélyétől is félnek. Németország a német nagyvállalatok érdekeit figyelembe véve már a kezdetektől fogva ellenezte a jogszabály elfogadását. Ennek érdekében 11 másik uniós tagállamot maga köré gyűjtve sokáig akadályozta, hogy minősített többséggel támogatni lehessen a tervezetet.Idén év elején azonban fordulat állt be az ügyben, mivel Szlovénia és Ausztria átállt a szabályozást támogató országokhoz, ugyanakkor Németországon kívül Magyarország, Írország, Luxemburg, Málta, Svédország, Csehország és Ciprus továbbra is ellenzi a javaslatot. A többség támogatásával a javaslat mindazonáltal az Európai Tanácshoz került, amely ideiglenes politikai megállapodásra jutott az Európai Parlament tárgyalócsoportjával. Ennek alapján a tagállamoknak tizennyolc hónapjuk lenne arra, hogy az irányelvet nemzeti jogukba átültessék.Az ideiglenesen elfogadott szöveget végső jóváhagyásra benyújtották az Európai Tanács és az Európai Parlament elé, amelyeknek néhány hónapon belül döntést kell hozniuk a támogatás ügyében. Utána lehet kihirdetni az unió hivatalos lapjában, amelyet a tagállamok belső joggyakorlatának is követnie kellene.

Rovatok