Index Vakbarát Hírportál

Horvátországi nyaralást tervez? Mutatjuk, mire figyeljen

2021. június 26., szombat 10:38

A szomszédos országok többségével már megállapodtunk a magyarok korlátozás nélküli beutazásáról. Ugyanakkor a történet nem ilyen egyszerű, mert van itt minden finomság a koronavírus biztosítástól a regisztrációig, mint beutazási feltétel. A védettségi igazolványról nem is beszélve. Mutatjuk a részleteket.

18 az országok száma, ahol magyar állampolgárként most épp szabadon nyaralhatunk, mert elfogadják a magyar védettségi kártyát. Az Index most azt gyűjtötte össze, hogy a szomszédos országokba, plusz a közeli és népszerű Csehországba most épp milyen feltételekkel utazhatunk. Mivel Ausztriával egyelőre nem született kölcsönös megállapodás, ha oda utaznánk, akkor például le kellene fordíttatnunk a teszteredményeinket és a Szputnyik oltást sem fogadják el. Ugyanakkor a többi szomszédos országnál is találunk érdekességeket, például Ukrajna a szabad beutazás ellenére is kéri a koronavírus gyógyítására is kiterjedő egészségügyi biztosítást. 

Maszk, védettségi kártya – Horvátország

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy június 17. óta bármiféle korlátozás nélkül, szabadon utazhatunk Magyarországról Horvátországba. Nem kell karanténba vonulni, ahogy a negatív koronavírusteszt-eredményt és a védettséget igazoló kártyát sem kell lobogtatni.

Amire egyedül szükségünk lesz a határátkeléshez, egy érvényes személyi igazolvány, vagy annak hiányában az útlevelünk. Ezek lehetnek akár ideiglenesek is, a lényeg, hogy érvényesek legyenek. A jogosítvánnyal viszont jobb, ha nem próbálkozunk, mert az hivatalosan nem minősül útiokmánynak.

A magyarok, akik közvetlenül olyan uniós országból érkeznek Horvátországba, amely, mint Magyarország, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól szintén zöld besorolást kapott, és kiindulásukat hitelt érdemlően igazolni tudják, számukra szintén korlátozásmentes a beutazás.

Ettől függetlenül a biztonság kedvéért vigyük magunkkal nyaralni a védettségi kártyánkat, valamint az oltásainkról szóló igazolásainkat is, akárcsak a lakcímkártyánkat

– figyelmeztet a hazai konzuli szolgálat. Erre egyfelől a folyamatosan változó járványügyi helyzet és a gyakran módosuló jogszabályok miatt lehet szükség, másfelől a szabályok rendészeti végrehajtásában, tehát a határátkelők pontos gyakorlatának letisztulásában egyelőre előfordulhat átmeneti időszak.

Ha a magyar állampolgár nem zöld besorolású, európai uniós, illetve ha unión kívüli országból kíván belépni Horvátországba, a rájuk vonatkozó pontos szabályokról a konzuli szolgálat honlapján érdemes tájékozódni.

A repülővel történő utazás szintén egy külön történet, amelynek feltételeit szintén a konzuli szolgálat holnapján találják az érdeklődők.

A horvátországi nyaralás előtt azzal szintén érdemes számolni, hogy sok esetben a légitársaságok, az utazási irodák, továbbá a személyszállítást szervező cégek is hozhatnak szabályokat, amelyek szigorúbb feltételeket szabnak az állami szervek által előírt beutazás feltételeinél.

Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához hivatalosan nincs szükség a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozatára. A horvát határrendészeti szervek ettől függetlenül továbbra is ellenőrzik, vizsgálják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére.

A konzuli szolgálat mégis azt javasolja, ha például a nagyszülők, a rokonok vagy a barátok viszik el a gyermekünket nyaralni Horvátországba, mellékeljünk hozzá meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot, amit például ide kattintva lehet letölteni.

Horvátországból a kiutazást sem korlátozzák, feltéve, ha ezúttal is nálunk vannak az érvényes úti okmányaink. Karanténra, tesztre, a védettség és az oltás igazolására ekkor sem lesz szükségünk.

Ahol Horvátországban kötelező maszkviselésre kell számítani:

Ugyanakkor az éttermek és egyéb vendéglátó egységek használata jelenleg nincs oltási igazoláshoz kötve.

Amennyiben a horvátországi nyaralás közben tapasztaljuk magunkon a koronavírus tüneteit, erről kötelesek vagyunk a értesíteni a szállásadónkat, akárcsak a területileg illetékes járványügyi szakembert.

Biztosítás, védettségi kártya – Ukrajna

Június 11-től a magyar állampolgárok korlátozás, például teszt vagy karantén nélkül léphetnek be Ukrajnába. Feltéve, ha rendelkeznek a hazai hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal. Függetlenül az oltás típusától. Ahogy természetesen ugyanúgy kell az útlevél is.

Ugyanakkor bennünket magyarokat is csak akkor engednek be Ukrajnába, ha van a koronavírus gyógyítására is kiterjedő egészségügyi biztosításunk. Ezen belül is olyat kell kötnünk, amit vagy

Védettségi igazolvány hiányában is beutazhatunk Ukrajnába, viszont értelemszerűen jóval szigorúbb feltételekkel, mint 72 óránál nem régebbi mintavétel utáni negatív PCR-teszt, igazolás az utazás céljáról, biztosítás vagy akár 14 napos karantén. A pontos feltételek ezen a konzuli oldalon.

PCR- és antigén teszt, német igazolás – Ausztria

A Magyarországról Ausztriába történő utazás feltételei azok után, hogy Ausztriával egyelőre nem született kölcsönös beutazási megállapodás:

Ráadásul az említett valamennyi tényt letölthető angol vagy német nyelvű formanyomtatvánnyal kell igazolni, praktikusan úgy, hogy ezeket kitöltetjük az orvosunkkal.

Legalább az utazási regisztrációs kötelezettség június 10-én megszűnt azok számára, akik a már említett igazolások valamelyikével lépnek be Ausztriába. Illetve karanténkötelezettség sincs.

Fontos tudni, hogy a tesztkötelezettséget a belépéstől számított 24 órán belül pótolhatjuk, ehhez a határátlépésnél az osztrák hatóságok kérhetik a tesztelési időpontfoglalás bemutatását. Ebben az esetben az előzetes regisztrációs szabály továbbra is fennáll, amelyhez szintén ki kell tölteni egy formanyomtatványt.

A nem egyedül utazó, tíz év alatti gyerekekre nem vonatkozik a tesztelési kötelesség. A 10 és 18 év közötti – nem oltott és nem gyógyult – gyermekek, akik oltottsági vagy gyógyultsági igazolással beutazó felnőtt kíséretében utaznak be, nekik viszont be kell mutatniuk a tesztjüket.

Jelen pillanatban a magyar védettségi kártyát nem fogadják el Ausztriában, nem megyünk vele semmire, ha például helyi szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni.

Akik jelenleg munkavállalás miatt, valamint tanulmányi és családi célból ingáznak Ausztriába, tőlük hetente egy negatív teszt bemutatását kérik az osztrák hatóságok.

Regisztráció, 21 napos védettség – Szlovákia

Szlovákiába magyar állampolgárként jelenleg korlátozás, azaz teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphetünk be. Amit mindenképpen vigyünk magunkkal, mert a beengedés feltétele:

Illetve a Szlovákiába utazás előtt, legkésőbb a határon mindenképpen regisztrálunk kell ezen a honlapon.

Védettségi igazolvánnyal és az oltási igazolással a kézben mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket igénybe vehetjük a velünk utazó gyermekeinkkel együtt, mint azok, akik szlovák oltási igazolással rendelkeznek. Szlovákia az összes itthon használt oltóanyagot ugyanúgy elfogadja.

Karantén-kötelezettség nélkül léphetnek Szlovákiába, akik:

Védettségi igazolvány, PCR-teszt – Szerbia

Szerbiába csak védettségi igazolvány kell 18 éves kor felett, az itt sem szempont, hogy milyen oltóanyagot kaptunk. Az egyedüli megkötés, hogy a magyar állampolgárok, akik azért kapták a védettségi igazolványt, mert korábban igazoltan átestek a koronavíruson, kizárólag Magyarországról utazhatnak be PCR-teszt nélkül Szerbiába. Az országon 12 órán belül átutazó személyeknek viszont nem kell PCR-teszt.

Védettségi kártya, 5 nap otthon – Szlovénia

Május 1-től magyar állampolgárként 15 évet be nem töltött gyermekünkkel korlátozás, teszt és karantén nélkül léphetünk be Szlovéniába, amennyiben rendelkezünk védettségi igazolvánnyal. Nélküle akkor léphetünk be karanténmentesen Szlovéniába, ha igazoljuk, hogy a belépés előtt megszakítás nélkül legalább öt napon keresztül zöld listán szereplő országban, azaz többek között Magyarországon tartózkodtunk.

Vörös, sárga, zöld zónák – Románia

Magyar állampolgár Magyarország területéről korlátozás és regisztráció nélkül beléphet Romániába. A védettségi kártyát sem kérik hozzá. Más országból történő beutazásnál pedig az adott ország zónabesorolásának megfelelő korlátozások érvényesek. Az érvényes zóna besorolást hetente felülvizsgálják, majd az eredményt változás esetén közzéteszik. A vörös, sárga, zöld zónák országainak felsorolása itt található.

Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a szolgáltatások igénybevételénél a magyar védettségi igazolványt Romániában nem fogadják el, így amivel Romániába utazóként bonyolódik az életünk:

A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás.

Negatív teszteredmény, oltási igazolás – Csehország

A magyar állampolgárok ugyanolyan feltételekkel utazhatnak Csehországba, mint a pandémia előtti időszakban. Regisztrálni sem kell, ugyanakkor a cseh hatóságok felhívják a turisták figyelmét, hogy bizonyos szolgáltatások igénybevételének feltétele a negatív teszteredmény vagy az oltási igazolás.

Tipikusan ilyenek az éttermek és a szálláshelyek, amelyek függetlenül az oltás típusától elfogadják a magyar védettségi kártyát, a következő feltételekkel:

Bárhová is tervezünk utazni, indulás előtt mindenképpen érdemes felkeresni a konzuli szolgálat honlapján az adott országra vonatkozó friss szabályokat.

(Borítókép: Horvátország Rovinj kikötője 2018. július 26-án. Fotó: Stephan Schulz / picture alliance / Getty Images)

Rovatok