Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György nem akar eurót, mert mindenki rosszul járt

2021. június 28., hétfő 17:53

A jegybankelnök szerint mindenki rosszul járt, aki bevezette a közös európai valutát. Úgy véli, hogy már a jövő évi választás is valójában az euró bevezetéséről fog szólni.

A jövő évi választás valójában arról szól, hogy képesek lesznek-e az Európai Unió intézményei – egy, az Európai Egyesült Államokban hívő balliberális magyar vezető csoporttal közösen – arra, hogy Magyarországot rövid úton bevigyék az euróövezetbe – kezdi a hétfői Magyar Nemzetben megjelent cikkét Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Két kimenetel van:

Matolcsy György szerint az euró első pillantásra „egy európai sikertörténet”, mert az euróövezet legtöbb tagja a fejlettség és az életszínvonal terén a világ legjobbjai közé tartozik. A jegybankelnök ugyanakkor hozzáteszi, hogy ezek az országok akkor emelkedtek a legjobbak közé, amikor még nemzeti valutájuk volt, ma pedig már tisztán látható, hogy „az euróval ezt nem tehették volna meg”.

Mindenki rosszul járt, aki az eurót átvette, és az nyert, aki megtartotta a nemzeti valutáját

– fogalmazott az MNB első embere.

A jegybankelnök szerint Lengyelország, Csehország és Magyarország sokat nyert azzal, hogy az EU-csatlakozás után nem követte azonnal Szlovákiát és Szlovéniát az eurózónába, sőt Románia is ezért lehet a nyertesek között, miközben Bulgária és Horvátország valószínűleg már nem veszít a közeljövőben várható euróövezeti tagsággal, mert e két állam az euró nélküli önálló pénzpolitikával sem tudott nyerni.

Matolcsy úgy véli, hogy a V4-csoport azért lehet az EU növekedési motorja, mert megőrizték az önálló gazdaságpolitika és pénzpolitika nagyobb mozgásterét. „Magyarország azért lehetett a legsikeresebb a 2007–2009-es globális pénzügyi válság uniós elszenvedői között a gazdaság és a költségvetés konszolidációja, valamint a növekedés és a felzárkózás terén, mert nem kellett kötelezően igazodnia az euróövezet általános szabályaihoz” – írja cikkében a MNB elnöke.

A jegybankelnök ezek alapján arra a következtetésre jut, hogy

egy ellenzéki győzelem drámai visszafordulást és gazdasági katasztrófát jelentene Magyarország számára.

Mint írja, „utcai anarchiával vagy választási győzelemmel lehetne olyan népszavazást kiírni, ami az Alaptörvényt kijátszva bevinné az országot az eurózónába”, amiből kilépni már nem lehet, csak úgy, hogy az adott tagállam az EU-ból is távozik, amit szerinte „józan ember nem vállal”, és „így válna véglegessé az euróval együtt Magyarország lemaradása is”.

Rovatok