Index Vakbarát Hírportál

A Lupa-tó mellett, amerikaiaknak húzna fel sokmilliárdos filmstúdiót a Garancsi-féle cég

2021. június 29., kedd 08:16

Huszonhat hektárnyi területet foglal el az a hatalmas filmstúdió-komplexum, amelyet zöld területen, Budakalász határában, a Lupa-tó mellett, az Omszki-tó és a Duna-part közelében tervez felhúzni egy Garancsi István érdekeltségébe tartozó cég – adta hírül a napi.hu.

A helyszínen amerikai partnerekkel, elsősorban amerikai filmeket gyártanának. Úgy tudni, a Walt Disney, a Netflix és a Marvel producerei is érdeklődést mutatnak a tervezett budakalászi filmstúdió iránt.

A terület jelenlegi tulajdonosa a helyi gyógynövénykutató intézet GYNK Ingatlanfejlesztő Zrt.-je, ám nem sokáig, ugyanis megveszi a területet a filmstúdió beruházója, a Market Asset Management Zrt. A 11 milliárd alaptőkéjű vállalkozás az egyik vezető magasépítő cég, a Market Építő Zrt. tulajdonában van, amelynek közvetett többségi tulajdonosa a Garhartt Invest 2014 Zrt.-n keresztül a magát Orbán Viktor miniszterelnök kötélbarátjának nevező Garancsi István. A Market Asset háromtagú igazgatóságának tagja Bacsa György is, aki nem más, mint a Mol-csoport stratégiai ügyvezető igazgatója, és akinek a neve tavaly feltűnt az alapítványi formába kiszervezett Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó kuratóriumban is.

Garancsi István az elmúlt években nem csak az építőiparban és az ingatlanfejlesztésben utazott: a kormányközeli üzletember szerencsejátékon és a pénzszállításon át az online kasszákig igen sokrétű befektetési portfóliót épített ki. A 100 leggazdagabb magyar listája alapján az elmúlt tíz évben mintegy meghétszerezte vagyonát, 2021-ben a 14. helyre sorolták 73 milliárd forintra becsült vagyonával, szemben a 2011-es adattal, amely még „csak” 9,5 milliárdot tett ki.

A Market Építő Zrt.-ben a kisebbségi tulajdont az LMCS Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft. tudhatja magáénak, amely Scheer Sándor érdekeltsége. Ő ugyancsak nem túl szegény ember: idén a 29. helyre futott be a leggazdagabbak listáján 48 milliárd forintra taksált vagyonával. 2015-ben még 6,3 milliárd forint volt ez az adat.

A budakalásziak öröme egyébként nem éppen felhőtlen az épülő filmstúdió-komplexumot illetően. A fő kérdés az, hogy az ígért pénz ellentételezi-e azt az árat, amit a környezeti terhek és az épületek látványa jelentene a Duna-part mellett. Egy június eleji lakossági fórumon – ahol maga Scheer Sándor is megjelent – bemutatott terv alapján 16 hektárt építenének be a megvásárolandó 26 hektáros területből, a fennmaradó 10 hektárt pedig parkosítanák, széleire erdősávokat telepítenének.

Péterffy Gábor, Dr. Göbl Richárd polgármester kabinetfőnöke a Napi.hu-val azt közölte, hogy a beruházásról, a koncepciótervről és a készülő telepítési tanulmánytervről néhány napon belül kikérik a budakalásziak véleményét. Ennek ismeretében várhatóan júliusban születik testületi döntés a város jövőjét igen nagy mértékben befolyásoló beruházásról.

Rovatok