Index Vakbarát Hírportál

A kormány tett egy lépést a Dunaferr megmentése felé

2021. június 29., kedd 15:14

Egyelőre nem tudni, végig lehet-e vinni a reorganizációs eljárást a Dunaferrnél, de a jelek arra utalnak, hogy az állam segítő kezet akar nyújtani a végelgyengülés felé haladó cégnek. Ehhez meg kell állapodni a hitelezőkkel is, és kellene egy jogszerűen kinevezett vezető testület.

Hónapokkal ezelőtt rákérdeztünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy terveznek-e bármilyen módon segítséget nyújtani az ISD Dunaferr Zrt.-nek, miután a vasműben hónapok óta a Munka törvénykönyvébe ütközően külön részletben utalják a fizetések kétszázezer forint feletti részét, a vállalatnak nincs hivatalos cégvezetője, sem könyvvizsgálója, a beszállítók egy része pedig bírósági végrehajtást kezdeményezett a Dunaferr ellen, hogy a pénzéhez jusson. Az ITM akkor azt írta az Indexnek,

a Dunaferr magántulajdonban álló gazdasági társaság, így működésére és gazdálkodására a kormánynak befolyása nincs.

Ez már akkor sem fedte a teljes igazságot, hiszen a Dunaferrben van elenyésző tulajdonrésze a magyar államnak (tíz részvénye), de tiszta képet festett arról, hogy a kormány nem szeretne beletenyerelni a cég ügyeibe, amelyért komoly küzdelmet vívnak bizonyos csoportok, erről itt írtunk korábban.

A magyar állam egészen múlt hétig tartotta magát korábbi állásfoglalásához: a 24.hu kedden viszont arról írt, hogy a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) munkatársai megjelentek a vasműben.

Ez a cég foglalkozik a stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánított gazdálkodó szervezetek felszámolásával, vagyonfelügyeletével. A Dunaferr ellen viszont most nem zajlik felszámolás eljárás.

Egy idén júniusi 345/2021. sz. kormányrendelet szerint reorganizációt fenyegető fizetésképtelenségben lévő vállalkozás kezdeményezhet bizonyos feltételek esetén. Ez egy nemperes eljárás, amelyet a Fővárosi Törvényszék folytathat le, és az érintett vállalkozásnak kötelező igénybe vennie egy reorganizációs szakértőt, ez pedig kizárólag a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. lehet.

A rendeletben az áll, hogy csak a vállalkozás döntéshozó szerve határozhat a reorganizációról, és rendelkeznie  kell reorganizációs tervvel, ám a Dunaferrnél jelenleg gyakorlatilag hadban áll egymással a vasmű területén belül önmagára jogos vezetőségként tekintő csoport és egy másik csapat, amely a vasmű területén kívül tartott már több közgyűlést. Mindkét oldal azt állítja a másikról, hogy nem jogosult eljárni a vasmű egyetlen ügyében sem.

Pénteken megjelent egy csapat a Dunaferrnél, akikről azt pletykálták, hogy esetleg NAV-osok, de ezek szerint a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. munkatársai lehettek

– mondta az Indexnek a vasmű egyik munkavállalója. Biztos benne, hogy most azt vizsgálják, helyre lehet-e állítani a vasmű gazdasági helyzetét, a 30-40 százalékon termelő üzemet és a cég fizetési képességét. Úgy látja, továbbra sincs legitim vezetése a Dunaferrnek, de biztató, hogy legalább elindult egy olyan folyamat, amely a megoldás felé vezethet.

A kormányrendelet alapján ha az NRN alkalmasnak találja a Dunaferrt a reorganizációs eljárásra, akkor a bíróság kilencven napra moratóriumot rendel el, vagyis három hónapig a cégnek nem kell fizetnie azokat a tartozásait, amelyek a moratórium hatálya alá esnek. A moratórium bizonyos feltételekkel hatvan nappal meghosszabbítható. A reorganizációs tervnek, amelyet a bíróságnak először el kell fogadnia, az a célja, hogy a cégnek helyreálljon a pénzügyi egyensúlya, és ehhez a többi között meg kell egyeznie a hitelezőivel is. Magyarul azoknak a beszállítóknak, akiknek a vasmű tartozik, szintén el kell majd fogadniuk a reorganizációs tervet, hogy történjen előrelépés.

Az állam egyébként a jogszabály alapján „finanszírozási eszközöket” nyújthat az érintett vállalkozásnak, tehát hitelezheti is a Dunaferrt.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-nek feltettük a reorganizációs eljárás részleteit firtató kérdéseinket, ahogy válaszolnak, frissítjük a cikket.

(Borítókép: A z ISD Dunaferr Zrt. meleghengerműve 2012. november 21-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok