Index Vakbarát Hírportál

Új tulajdonos jelent meg a 4iG-ben

2021. július 1., csütörtök 19:52

A Budapesti Értéktőzsdére ma bevezetett, újonnan kibocsátott mintegy 5,2 millió 4iG-részvényt a Bartolomeu Investments Kft. szerezte meg, amelynek eredményeképpen a 4iG Nyrt.-ben a kft. szavazati jogának mértéke 5,3 százalékra nőtt – közölte csütörtökön, tőzsdezárást követően a 4iG.

Az alaptőkeemelés előzménye, hogy a cég június eleji bejelentése alapján lezárult az a többlépcsős folyamat, amelynek eredményeként a 4iG közvetett módon 75 százalékos többségi tulajdont szerzett a Hungaro DigiTel (HDT) Kft.-ben, a régió egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában. Az Antenna Hungária Zrt. tulajdonrésze 25 százalékra csökkent a HDT-ben, az Alpac Capital kezelésébe tartozó Bartolomeu Investments pedig apportálja portfóliócége, a Portuguese Telecommunication Investments Kft. (PTI) 100 százalékos üzletrészét a 4iG-be.

A Portfolio akkor a PwC Magyarország üzletrész értékelésére vonatkozó szakértői jelentése alapján azt írta, hogy a PTI apportértékét a felek legkevesebb 3,1 milliárd forintban határozták meg, melyet a 4iG zártkörű ázsiós alaptőkeemelés keretében 5 207 921 darab, 20 forint névértékű és 606 forint kibocsátási értékű 4iG részvény forgalomba hozatalával egyenlít majd ki – ez történt meg most csütörtökön.

A Bartolomeu Investments érdekes szereplője a 4iG történetének, ugyanis korábbi tulajdonosa egy portugál származású üzletember, aki jelenleg is a tőzsdei cég igazgatósági tagja: Pedro Vargas Santos Davidot idén választották be az igazgatóságba, az erről szóló híradások kiemelték, hogy 2013 óta az Alpac Capital vezérigazgatója és ügyvezetője, 2018 óta a portugál NOVA de Lisboa – feltörekvő piacokkal foglalkozó – egyetemi adjunktusa. 

Egyébként az Alpac Capital az alapkezelője a 2017-ben többek között az Eximbank forrásaiból létrehozott magyar-portugál tőkealapnak (East West VC – Fundo Europeu de Capital de Risco, EuVECA). Annak idején a tőkealap hivatalos közleménye szerint az alap leendő befektetései elsősorban az informatika és a smart industry területén valósulnak majd meg. Az alap által generált tőke 40 százalékát Magyarországon kell befektetni – meglehet, hogy épp ez teljesült most. 

A cégbírósági adatok szerint egyébként 2020. augusztus 27-én egy Luso - Pannon VC - Fundo Europeu de Capital de Risco / Euveca elnevezésű külföldi tőkealap vásárolta meg a korábban Pedro Vargas Santos David tulajdonában álló Bartolomeu Investments Kft.-t. A portugál piacfelügyelet szerint Luso - Pannon VC - Fundo Europeu de Capital de Risco / Euveca alapkezelője ugyancsak az Alpac Capital. 

Rovatok