Index Vakbarát Hírportál

Négymilliárdnyi áfát csaltak el, a NAV lecsapott

2021. július 1., csütörtök 10:06

Négymilliárd forint áfát tüntetett el fiktív számlákkal egy több mint harminc cégből álló számlagyár, a Győri Járásbíróság elrendelte a bűnszervezet három vezetőjének letartóztatását – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága az MTI-t.

Az adóhatóság az ügyben üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indított nyomozást.

A gyanú szerint a bűnszervezet egy takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózatot és számlagyárat működtetett. Az online számlarendszer adataiból derült ki, hogy a kibocsátott fiktív számlákkal a megrendelők jogosulatlanul csökkentették fizetendő áfájukat.

A számlakibocsátó cégek élén többségében nehéz anyagi körülmények között élő strómanok voltak, akik pénzért vállalták a névleges vezetői szerepet.

A számlagyár felszámolására szervezett akcióban a NAV munkatársai harmincöt embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük nyolcat őrizetbe vettek. Emellett az adóhivatal 3,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat és ingatlanokat, és lefoglalt nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is.

Rovatok