Index Vakbarát Hírportál

A cement után is extra profitadót szedhet be a kormány

2021. július 3., szombat 16:53 | aznap frissítve

Sóder, kavics, homok, cement – csupa olyan termék, amely fundamentális része az építkezéseknek, az utóbbi időben viszont úgy elszállt az áruk, amire korábban nem volt példa. 

A miniszterelnök főtanácsadója szerint komoly árcsökkentő hatásuk lehet az építőanyag-piacon tervezett állami beavatkozásoknak. A cél az, hogy az építőanyag-kínálat a lakossági és gazdasági igényeket szolgálja, ne pedig a külföldi tulajdonú piaci szereplők extraprofitját növelje – hangsúlyozta a  Magyar Nemzetnek Nagy Márton, aki szerint a hazai bányákból kitermelt és feldolgozott kavics, sóder és homok árrobbanása nem magyarázható a világpiacon tapasztalt vasipari és faáruk áremelkedésével. 

Ezért dönthet a kormány egyéb intézkedésekről is, vagyis a regisztrációs kötelezettségről, az állami elővásárlási jogról és az extraprofitadóról

– részletezte a napilap szombati számában megjelent cikkben a tanácsadó. Nagy Márton először említette a cementet is azon építőanyagok között, amelyekre a normál árszint fölötti drágítás esetén akár 90 százalékos extraprofitadót is kivetnének. 

Az építőanyag-gyártóknak és forgalmazóknak az Innovációs és Technológiai Minisztérium felületén kell regisztrálniuk, így  a kormánynak nagyobb rálátása nyílik a piaci folyamatokra, és ha szükséges, az állam elővásárlási joggal élhet – tette hozzá. 

Ehhez kapcsolódik a bányászati koncessziók visszavonásáról és újrakiosztásáról szóló kormányzati döntés: amennyiben akár az extraprofit állami megadóztatása miatt, akár egyéb okok miatt a bányákat leállítják vagy nem kezdik meg a kitermelést, akkor az állam visszaveheti a jogot. Az intézkedés célja, hogy a termelés fennmaradjon – hangsúlyozta Nagy Márton.

Rovatok