Index Vakbarát Hírportál

Magyarország viszi a prímet a befektetők körében

2021. július 5., hétfő 09:25 | aznap frissítve

A magántőke-társaságok tavaly 566 vállalatba fektettek be Közép- és Kelet-Európában, ezen belül Magyarország áll a dobogó legtetején: 236 vállalat jutott 226 millió euró támogatáshoz – közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) az Invest Europe adatai alapján.

Az Invest Europe, az európai magántőke, kockázati tőke és infrastruktúra-ágazatokat, valamint azok befektetőit képviselő szakmai egyesület éves jelentése szerint a régióban magántőke-befektetésekben részesülő 566 vállalat száma 15 százalékkal nőtt az előző évi rekordhoz képest, és 46 százalékkal haladta meg az ötéves (2015–2019) átlagot.

A kockázati tőke volt a vállalati befektetések mozgatórugója 2020-ban; a befektetők 474 induló és bővülő vállalkozást támogattak 358 millió eurós összértékű befektetéssel, ami csak 4 százalékkal alacsonyabb a 2019-ben elért történelmi csúcsnál.
    
A teljes magántőke-befektetések összege tavaly 1,7 milliárd euróra csökkent. Lengyelország adta a régió teljes beruházási értékének egynegyedét (431 millió euró), és a finanszírozásban részesülő vállalatok egyötöde lengyelországi. Beruházási érték szerint őket követte

Az ügyletszámot vizsgálva Magyarországon 220 kockázati tőkebefektetés volt. Lengyelország összesen 105 új beruházásról számolt be, ebből 82 volt kockázati ügylet. A teljes régióban az információs és kommunikációs technológia szektorban lévő cégek jutottak a befektetések feléhez, ezt követte a fogyasztási cikkek és szolgáltatások szektora.

A régió magántőkeforrás-bevonása ugyanakkor 1 milliárd euróra csökkent, mivel a térség nagy alapkezelői nem hoztak létre új alapokat. Ugyanakkor a kockázatitőke-szektor 667 millió eurót gyűjtött össze 2020-ban, ami a rekordok közül a második legmagasabb. Mindez tartósan magas szintű befektetési tevékenységet vetít előre a következő években – áll a HCVA elemzésében.

Rovatok