Index Vakbarát Hírportál

Ciklikusan ugrik meg az önkormányzatok támogatása

2021. július 5., hétfő 15:11

Legutóbb 2017-ben kaptak annyit fejlesztésre, mint az idén. Most is útépítésre kérték a legtöbb pénzt az önkormányzatok.

Idén is túligényelték az önkormányzatok a feladatellátást segítő fejlesztéseket támogató pályázati keretet, így közel 26 milliárdra emelte a kormány a költségvetési támogatást – jelentette be Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. Így a beérkezett pályázatok 95,7 százaléka, azaz 1434 település fejlesztései kaptak támogatást. Összevetésképp

fejlesztéseit támogatta a kormány.

Mivel ez egy friss kiírás, ezért kevés az esély arra, hogy az építőanyagok drágulása befolyásolja a megvalósítás sikerességét – válaszolta az Index kérdésére Pogácsás Tibor. Hozzátette, hogy az önkormányzati fejlesztések esetében minden kiíró figyelemmel kíséri a pályázatok megvalósítását, és probléma esetén a kormány egyedileg dönt arról, hogy kiegészítő támogatást nyújt-e az érintetteknek, vagy pedig a fejlesztések műszaki tartalmának módosítását engedélyezve segíti elő a projektek befejezését. 

Ugyan a kabinet 2010 óta minden évben meghirdeti ezt a támogatási lehetőséget, az eredendően bölcsőde, óvoda és iskola infrastrukturális fejlesztéseket, közösségi buszbeszerzést, önkormányzati intézmények, létesítmények fejlesztését, majd iskolai és utánpótlás-sportlétesítmények korszerűsítését, létesítését támogatva, a belterületi út-, járda-, és hídfelújítás 2015-ben került be a támogatható célok közé. Azóta azonban egyre nagyobb hányadot hasít ki a megítélt támogatásokból, az idén például már 1220 településen összesen 21 milliárd forinttal finanszírozza a költségvetés, hogy járhatók legyenek a belterületi utak, járdák. 

Az intézményfejlesztések területén tíz bölcsőde és 41 óvoda, 32 háziorvosi, 12 házi gyermekorvosi, 31 védőnői és kilenc fogorvosi ellátást szolgáló épület vagy helyiség, valamint 42 közös önkormányzati hivatal felújítására pályáztak sikerrel a települések.

Emellett 27 új sportlétesítmény, többek között sportpályák, sportcsarnokok, iskolai, óvodai tornaszoba, kültéri fitneszparkok létrehozására, továbbá 56 meglévő létesítmény – sportpálya, sportcsarnok, iskolai tornaterem, öltözők – felújítására, tornaszoba korszerűsítésére ítélt meg támogatást a belügyminiszter a még február 3-ig benyújtott pályázatokra. 

A nyertes önkormányzatok közül 881 település, illetve városrész kétezer lakos alatti, 432 kétezer és tízezer lakos közötti, 121 pedig tízezer lakosúnál nagyobb.

A legkisebb, 1,2 millió forintos támogatást a Veszprém megyei szentbékkállai önkormányzat nyerte el járdafelújításra. Budapest V., X. és XII. kerülete hatvanmillió, Szolnok és Kaposvár ötvenmillió forintot, Kecskemét, Nagykanizsa, Sopron és Szekszárd pedig negyven és ötvenmillió forint közötti összeget kap.

Az önkormányzatok még a nyáron meg is kapják a megítélt támogatásokat – hangsúlyozta az államtitkár. A támogatott pályázatok listája a Kormány.hu weboldalon elérhető – közölték.

(Borítókép: Aszfaltozók dolgoznak a Szent István térnél és a Fürst Sándor utcában az egykori bányászvárosban, ahol nagyszabású útfelújítási munkálatok kezdődtek 2021. június 3-án. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok