Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely elárulta, hogyan fogná meg a drágulást a kormány

2021. július 7., szerda 17:26

„Mindannyian látjuk, hogy az építőanyagárak drámain megemelkedtek. Azt is látjuk, hogy a piaci folyamatok ehhez hozzájárulnak, de önmagukban ilyen mértékű drágulást nem indokolnak” – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón. Külön kiemelte, hogy a piaci folyamatok különösen a fém- és a faipari termékek piacán nem kellene hogy ilyen mértékű drágulást eredményezzenek – az Index mindkét árucsoportot érintő drasztikus drágulásokról beszámolt, a részletekért kattintson!

Az áremelkedések tompítása érdekében a kormány az alábbi intézkedéseket hozta:

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem az a kormány célja, hogy az áruk szabad áramlását általánosságban korlátozza, hiszen „ez pozitív alapelve az EU-nak”. Az intézkedésekkel azokat a visszaéléseket célozzák, amelyek „extraprofitra irányulnak, és mögötte nem piaci folyamatok állnak”.

Arról, hogy az építőanyagárak elszállása egyáltalán napirenden van kormányzati szinten, legkésőbb már június eleje óta lehetett tudni:

A szükséges intézkedésekről Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában árult el részleteket, amelyeket ma konkretizált Gulyás Gergely a Kormányinfón.

(Borítókép:  Gulyás Gergely a Kormányinfó-sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok