Kevés a vendég, de a személyzet sem elegendő a budapesti hotelekben, ami nem csoda, hiszen a koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél éven többen is a pályaelhagyás mellett döntöttek. Egy étteremigazgató az RTL Klub Híradójának azt mondta, sokan már más szakmában dolgoznak, amit lehet, hogy nem is szeretnek annyira, de ennek ellenére sem térnek vissza a vendéglátáshoz, mert félnek, hogy majd újra utcára kerülnek.
Megjegyezte, egy részük biztosan vissza fog térni, ha a vendéglátás nem csak két vagy három hónapra tud munkát biztosítani nekik. Kiemelte, szerinte az is kevés lesz.
A Szállodaszövetség adatai szerint a szállodákban, vendéglátásban dolgozók 40-50 százaléka vesztette el a munkáját. Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy elképesztő hiány van szobalányokból, szakácsokból még úgy is, hogy nagyon sok hely ki sem nyitott. Hozzátette, hogy sokszor még a vezetők is beszállnak takarítani vagy kiszolgálni.
Biztos, hogy ez is akadálya lesz egy-két helyen a nyitásnak, hogy egyáltalán fizikailag nem lesz megfelelő mennyiségű munkaerő
– részletezte. A fővárosi szállodákban a legrosszabb a helyzet, Budapesten a dolgozók 20-30 százaléka hiányzik, de vidéken is nehéz szakembereket találni. Ha viszont kevesebb az ember, csökken a szállodai ellátás színvonala is.