Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak a globális adózási minimumról a G20 országai

2021. július 10., szombat 20:32

Megszületett a megállapodás a gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20-as csoport) Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei között a globális minimumadóról - jelentette be Olaf Scholz német alkancellár és pénzügyminiszter. Hozzátette, várakozásai szerint októberig megszülethet a minden részletet tartalmazó végső egyezmény, a reform pedig már 2023-ban életbe léphet.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter korábban azt mondta a sajtónak: az országcsoport pénzügyi forradalmat hajt végre, és hátat fordít a korábbi évtizedek eredménytelen gyakorlatának, a korábbi rendszer nem tette lehetővé, hogy forrásokat biztosítsanak a közszolgáltatások és a közjavak, valamint a globális felmelegedés elleni küzdelem finanszírozásához. Megjegyezte,

végre megadóztathatják a technológiai óriásvállalatokat, amelyek eddig elkerülték ezt, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóelkerülésének és adóoptimalizálásának.

Ezek a vállalatok eddig egy adott országban tettek szert haszonra, és egy másik országban, rendszerint egy adóparadicsomban fizették be az adókat.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter gyors cselekvésre szólított fel a várható megállapodás érdekében. "A világnak most gyorsan kell cselekednie – fogalmazott közleményében az amerikai politikus.

A globális minimumadóról évek óta folynak tárgyalások. Két pillére van,

A hosszú távú cél az volna, hogy az egyes országok ne tudják a nemzetközi cégeket alacsonyabb adókulcsokkal magukhoz csábítani. A globális adózási rendszert az országok jövőre ültethetik át a saját jogrendjükbe, és 2023-ban léphet hatályba. Ettől függetlenül  egyébként a nagyvállalatok viszonylag szabadon dönthetnek a továbbiakban is arról, hogy hol adóznak, arról viszont már kevésbé, hogy adóznak-e egyáltalán. 

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  közölte , hogy Magyarország nem fog hozzájárulni a globális minimumadó bevezetéséhez.

Rovatok