Index Vakbarát Hírportál

Ötezer alá csökkent a bankautomaták száma

2021. július 22., csütörtök 16:30

Nemcsak drasztikusan csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol működik bankfiók, hanem a távolság is nőtt, amelyen belül elérhető egy pénzintézeti kirendeltség – írja Az Én Pénzem oldal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzésére hivatkozva.

Ez év áprilisára ötezer alá apadt az országban működő bankjegykiadó automaták (ATM-ek) száma, amire 2016 óta nem volt példa.

Még a megyeszékhelyeken is kevesebb ilyen berendezés működik a korábbinál.

Az MNB adatai szerint a bankfiókok száma az Európai Unióban 2008 és 2019 között 31 százalékkal csökkent, Magyarországon viszont 2019-ben 44 százalékkal volt kevesebb bankfiók, mint a pénzügyi válság előtt. A fiókbezárások miatt 2008 és 2020 között 950 ezerről kétmillióra emelkedett azoknak a lakosoknak a száma, akiknek a településén nem található bankfiók.

A múlt év végén bankfiókkal nem rendelkező településeken az egy főre jutó internet-előfizetések számából kitűnik, hogy jelentős átfedés van a kedvezőtlen bankfiók-elérhetőség és a mérsékeltebb internethasználat között. Azaz éppen azokon a helyeken működik kevésbé az online tér, ahol bankfiók sincs. Ez leginkább az észak-magyarországi és észak-alföldi régiók határ menti településeire, valamint a dél-dunántúli kistelepülésekre érvényes.

Rovatok