Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter letelepítené a digitális nomádokat

2021. július 23., péntek 12:26

Újabb nyolc terület- és gazdaságfejlesztési intézkedésről döntött a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs. Infrastrukturális és logisztikai fejlesztéseket valósítanak több városban, megkönnyítik a szabadalmak bejegyzését, a külföldön szerzett diplomák elismertetését és az informatikai szakemberek letelepedését Magyarországon.

A külföldön diplomát szerzett, jól képzett magyar fiatalok hazatérését kívánja elősegíteni a kormányzat, ezért olcsóbbá és gyorsabbá teszik diplomájuk magyarországi elismerését. Az állami hivataloknak mindössze egy hónapjuk lesz arra, hogy a szükséges igazolásokat kiadják az oklevelek elismeréséhez – jelentette be Szijjártó Péter a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs tanácskozása után.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy kedvező feltételeket ajánlanak a „digitális nomádok”, vagyis a globálisan keresett, magasan képzett szakemberek magyarországi letelepedéséhez is.

A tárcavezető szerint a globális innovációs versenyben az egyik legfontosabb szempont, hogy egy országban hány szabadalmat jegyeztetnek be. Ebben a helyzetben a szabadalmak fenntartási díjának részbeni eltörlésével, illetve csökkentésével akarják segíteni a találmányok bejegyzését.

Mint mondta, ezek az intézkedések azért szükségesek, mert hétről hétre éleződik a gazdasági verseny. A járvány utáni új világgazdasági korszak első időszakában dől el, hogy mely országok lesznek az új korszak nyertesei.

Ebben a versenyben mi magyarok jól állunk, de nem dőlhetünk hátra. Hétről hétre újabb és újabb intézkedéseket kell hoznunk, újabb és újabb érveket kell adnunk a beruházók kezébe, hogy miért ide, Magyarországra jöjjenek

– jelentette ki Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy ezeken a beruházásokon múlnak az új munkahelyek, és az új munkahelyeken múlik a gazdasági teljesítményünk növekedése, vagyis az, hogy meglesz-e az 5,5 százalékos GDP-növekedés az esztendő végére, melynek nyomán jövő év elején visszakaphatják a családok a befizetett személyi jövedelemadójukat.

Az infrastrukturális és logisztikai fejlesztések sorában említette, hogy 

Rovatok