Index Vakbarát Hírportál

Háromhavi mélypontjáról rángatta vissza a forintot a jegybank

2021. július 27., kedd 14:56

A forint árfolyama április végén volt utoljára olyan gyenge az euróval szemben, mint most kedden. A 14 órakor bejelentett kamatdöntés előtt 360 és 362 között mozgott a forint árfolyama az euróval szemben, 13.55-kor még 361 forintot kértek egyetlen euróért a bankközi devizapiacon.

A jegybank délután kettőkor jelentette be, hogy sorozatban másodszor megemeli a jegybanki alapkamatot – a 30 bázispontos emeléssel az irányadó kamat mértéke szerdától 1,2 százalékra nő.

A forint pedig erősödéssel reagált a monetáris tanács döntésére, és néhány perc leforgása alatt 359-ig erősödött az euróval szemben. Kevéssel a 15 órás jegybanki sajtótájékoztató előtt is 359 környékén mozgott a forint, de a kamatdöntést követően járt 359 alatt is.

A forint árfolyama egyébként április végén járt hasonló magasságokban az euróval szemben, akkor 362 körül mozgott az árfolyam, majd június közepéig egészen 345-ig erősödött az euróval szemben – részben annak köszönhetően, hogy a jegybanki vezetők jelezték, hogy közel tíz év után ismét kamatemelés jöhet. A június 22-i kamatemelésig azonban 355-ig gyengült a forint, amelyet a kamatemelés csak pár napig tudott erősíteni, júliusban eddig szinte folyamatosan csak gyengült a magyar fizetőeszköz.

Rovatok