Index Vakbarát Hírportál

Botrány a gyomirtó körül: adatokat gyűjtött szimpatizánsairól és ellenfeleiről a Monsanto

2021. július 29., csütörtök 12:20 | aznap frissítve

A francia adatvédelmi hatóság szerdán megbírságolta a Monsanto nevű amerikai mezőgazdasági céget. A vállalat illegális adatgyűjtést folytatott újságírókkal, aktivistákkal és közéleti szereplőkkel szemben – adta hírül az AFP. A cél az volt, hogy befolyásolják a közvéleményt a vállalat vitatott megítélésű növényvédő szereiről.

A német vegyipari óriás, a Bayer tulajdonában lévő cég azért kapott 400 ezer eurós büntetést, mert nem tájékoztatta az adatgyűjtésről azokat, akik felkerültek arra a listára, amelyen azt tartották számon, hogy ki milyen véleményt fogalmazott meg a glifozát nevű gyomirtójukról.

A glifozát az egyik legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben alkalmazott gyomirtó a világon. Hatását az emberi szervezetre már régóta vitatják.

Az Európai Bizottság 2016-ban arra tett javaslatot, hogy további 15 évvel hosszabbítsák meg a glifozát tartalmú növényvédő szerek használatának engedélyezését. A tagállamok tiltakozása miatt végül először tíz, majd öt évre csökkentette a javaslatát, így a jelenlegi állás szerint 2022-ig használható a szer a közösségen belül.

A nyomozás szerint több mint kétszáz név szerepelt az adatbázisban, amelyben 1 és 5 között osztályozták az illető befolyását, hitelességét és támogatását a Monsanto irányában olyan témákban, mint a gyomirtó szerek vagy a genetikailag módosított termékek – számolt be a történtekről az MTI.

Az egész Európát érintő ügyet a Le Monde című napilap és a France2 közszolgálati televízió tárta fel 2019 májusban egy sajtóügynökség kiszivárogtatott dokumentumai alapján. A Monsanto legalább hat országban, Franciaország mellett Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában, valamint az európai intézményekben is összeállított adatbázisokat a Bayer szerint.

Az anyavállalat ugyanakkor nem ért azzal egyet, hogy adatgyűjtés miatt vonták felelősségre. Álláspontja szerint ugyanis a nyilvántartást egy kommunikációs ügynökség állította össze. A cég azt is állítja, hogy miután az Európai Bizottság 2017-ben öt évvel meghosszabbította a glifozát engedélyezését, az adatbázist nem használta a Monsanto.

Az Európai Bizottság májusban engedélyezte Franciaországnak, hogy adókedvezményt nyújtson azon gazdáknak, akik nem használnak többet glifozát alapú gyomirtó szert.

Rovatok