Index Vakbarát Hírportál

Amikor egy vakcinagyártó mozgatja egy fejlett ország GDP-jét

2021. augusztus 11., szerda 21:13

A világ vezető Covid-vakcina gyártói szédítő ütemben termelik a pénzt, és a világ top-100 legértékesebb vállalatai közé küzdötték föl magukat. A Moderna huszonnyolcszor akkorára növelte az értékét, mint a járvány előtt, a BioNTech pedig akkorát nőtt, hogy az már mérhető a német GDP-növekedésben.

Magyarország esetében visszatérő toposz, hogy amikor egy vezető autógyártó bejelenti, hogy hazánkban építi fel új üzemét, a kormány már készíti is a modellt, hogy a termelés a GDP (bruttó nemzeti össztermék) hány százalékának megfelelő éves növekedést jelent majd a magyar gazdaságnak. A Debrecenben épülő BMW-gyár esetében például a Portfolio.hu-nak nyilatkozó elemző 0,1-0,2 százalék közé tette a lehetséges növelő hatást még 2018-ban.

Igen, létező jelenség, hogy bizonyos óriáscégek szimplán a működésükkel képesek meglökni egy ország GDP-növekedését, így tett idén a német BioNTech gyógyszergyártó is.

A világ első koronavírus elleni m-RNS technológiával készített vakcináját az amerikai tulajdonú Pfizer gyógyszergyártóval közösen kifejlesztő cég hétfőn jelentette meg második negyedéves jelentését, amiből kiderül, hogy idén július 21-ig 2,2 milliárd dózis vakcinát rendeltek nála, és már 2022-re is több mint egymilliárdot. A 444.hu szúrta ki egy német makroközgazdász, Sebastian Dullien Twitter-bejegyzését, aki azt írja,

egyetlen olyan esetre sem emlékszem, amikor egy vállalat ekkora hatást tudott volna gyakorolni a német GDP-re.

Hozzáfűzte, a Volkswagen a BioNTechnél jóval többet is keresett egy éven belül, ám a termelés jelentős része külföldön volt, így az nem a német gazdaság erejéhez járult hozzá. A BioNTech teljesítménye viszont a hazai gyógyszeripart és gazdaságot bővíti.

A BioNTech egyébként nem csupán Covid-elleni vakcinákat gyárt: rák, malária és más betegségek ellen is fejleszt gyógyszert, a fő profilja 2008 óta a rákellenes kutatás, ezen a téren vezető gyógyszercéggé vált az évek során.

Bődületes felértékelődés egy év alatt

A BioNTech a top-100 német vállalat között még 2019-ben sem volt jelen, ám a koronavírus elleni oltóanyagával bankot robbantott. A koronavírus elleni fejlesztések révén a német vállalat értéke elképesztően nagyot ugrott:

2019 októberében még alig haladta meg a 3 milliárd dollárt, majd fokozatos emelkedés végén 2021 márciusában kilőtt, és az akkori 23,2 milliárd dollárról mára 101 milliárd fölé emelkedett a számszerűsített értéke.

Piaci kapitalizációt nézve a német piacon jelenleg az SAP áll az élen 171,9 milliárd dollárral, második a Volkswagen (152, 9 milliárd), harmadik a Siemens (130,7), és a közel azonos értékkel álló Deutsche Telekom-Allianz duót előzi a negyedik helyezett BioNTech. A globális ranglistán is előkelő helyen áll, a 151. a rangsorban.

A többi Covid-vakcinát gyártó cég ugyancsak elképesztően sokat keresett a világjárvány alatt. Megnéztük, a Magyarországnak is szállító cégek hogy álltak a járvány előtt, 2019-ben, és hogy állnak idén.

A keleti vakcinagyártók közül a Sinopharm 1741. (8,6 milliárd), és kivételnek számít, ugyanis 2019-ben még 10,9 milliárdos kapitalizációt mutatott. A Szputnyikot egy orosz állami alap (RDIF) gyártja, amiről nincs adat.

(Borítókép: Diego Puletto / Getty Images)

Rovatok