Index Vakbarát Hírportál

A románok egész más fegyvert vetnek be az áremelkedés ellen, mint Orbánék

2021. augusztus 11., szerda 16:38

Ha átmegy a javaslat, utólag is lehet módosítani az árakat az önkormányzati szerződésekben.

Az építőanyagárak (és az összes többi alapanyagár) emelkedése nem magyar sajátosság, világgazdasági trend, és minden kormány kénytelen megküzdeni vele. A magyar kabinet a kommunikációt a Magyarországon működő külföldi építőanyag-gyártókra hegyezte ki, őket látta ludasnak, és a versenyhivatalon keresztül el is kezdte móresre tanítani őket. Emellett pedig egy új törvénnyel, kiegészítő bányajáradékkal és a hiánycikknek számító alapanyagok kivitelének megnehezítésével próbál úrra lenni a helyzeten.

A románok a távirati iroda közlése szerint egészen más eszközökhöz nyúltak, nem megelőző céllal törvénykeznek, mint a magyarok, inkább kárenyhítési céllal lépnek.

A román fejlesztési minisztérium szerdán közölte, egy új rendelettel próbálják enyhíteni az áremelkedés okozta károkat. Ez azt írná elő, hogy

a közberuházások elvégzésére leszerződött kivitelezők esetében az önkormányzatok ne a szerződésben előre rögzített alapanyagárakat vegyék figyelembe, hanem a statisztikai hivatal által megállapított drágulás alapján számolják újra a munkálatok értékét.

Ezzel a kivitelezőket segítenék, akik az eredeti szerződés értékéhez képest kiegészítést kérhetnének, ha a statisztikai hivatal is igazolná, hogy a szerződéskötés idejéhez képest nőttek az alapanyagárak. Ebben az esetben az önkormányzat bólinthatna rá a módosításra és a fejlesztési minisztérium fizetné ki a pluszköltséget.

Az RMDSZ-es Cseke Attila vezette minisztérium a szerdai kormányülésen terjesztette be a rendelettervezetet, amely természetesen nem lesz árcsökkentő hatású, csupán tüneti kezelés. Ám – ahogy Cseke Attila hangsúlyozta – a cél az, hogy hosszú távú módszert ajánljon az építkezési alapanyagok árának mindenkori ingadozására. Ugyanis nemcsak áremelkedés, de árcsökkenés esetén is alkalmazható lenne az intézkedés.

A román kormány szerdai ülésén más építőipari témáról is tárgyalt: várhatóan a jövő héten fogadják el azt a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, amelynek értelmében

a fejlesztési minisztérium hárommilliárd lej (216 milliárd forint) többletköltséget biztosít a helyi beruházásokra.

Erre az intézkedésre szintén azért van szükség, mert az építkezési alapanyagok árának növekedése, valamint az építőiparban történt béremelések miatt a romániai önkormányzatok nem tudják fedezni az építők megemelkedett kiadásait, így számos helyi közberuházás befejezése veszélybe került.

Rovatok