Index Vakbarát Hírportál

A létfenntartás közepette rettegnek az újabb bezárástól a vendéglátósok

2021. augusztus 12., csütörtök 18:33 | aznap frissítve

Egyre szembetűnőbb a magyar vendéglátóipar polarizáltsága. A tapasztatok szerint az üdülőhelyeken és környékén tele vannak az éttermek, a belvárosban viszont sok helyen nyáron sem nyitottak ki – írja a Világgazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból és pénzügyi kimutatásaiból kiderül, hogy júniusban megugrott a vendéglátás forgalma, a júliusi árbevétel pedig már a 2019. júliusit is megközelíti. 

A lapnak nyilatkozó Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy látja: 

a következő hónapokban érdemben folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállítása, de ehhez a nemzetközi turizmus beindulására is szükség van.

Hozzátette: a nagyobb sportesemények több külföldi nézőt vonzhatnak, akárcsak az őszre tervezett nagy rendezvények. De mivel számos fesztivál elmaradt, ezért az abból származó forgalom is kiesik, így a vendéglátó szektor teljes helyreállása csak a következő években várható. 

Kovács László, a Magyar Vendéglátósok Ipartestületének (MVI) elnöke szerint a piaci szereplők továbbra is borúlátók, főképp a bizonytalan ősz, valamint a negyedik hullám miatt. A szervezet vezetője azt is kijelentette: 

a szakmabeliek legnagyobb része még mindig a létfenntartásért küzd, a nyári hónapok pedig az idén sem oldják meg a szektor problémáit. 

Az MVI elnöke úgy látja, a vendéglátósok leginkább abban bíznak, hogy a negyedik hullám kitörésekor a kormány nem rendel el teljes zárást, hanem védettségi igazolvánnyal és szigorított maszkhasználat mellett lehet majd étterembe menni. 

Rovatok