Index Vakbarát Hírportál

Cindy Crawford és Dolly Parton is csatlakozott az amerikai mágnásasszonyokhoz

2021. augusztus 15., vasárnap 19:00

Az összesített vagyonuk elérte a 118 milliárd dollárt.

Újabb lista támasztja alá, hogy a gazdagok még gazdagabbak lettek a pandémia alatt is: a Forbes által hetedik alkalommal összeállított Amerika 100 legvagyonosabb nőinek rangsorára 2020-ban még elég volt legalább 150 millió dolláros vagyonnal lehetett felkerülni, idén azonban már legkevesebb 220 millió kellett hozzá.

A 100 nő összesített vagyona meghaladja a 118 milliárd dollárt.

A listán szereplő nők kétharmada vagy egy vállalat alapítója, társalapítója, 26-an pedig jelenleg is vezérigazgatók. Idén 15 új név került be a legvagyonosabb amerikai nők közé, többek között Dolly Parton és Cindy Crawford, és még soha ennyi, azaz 26 milliárdos nem volt még a listán.

Az idei lista meglepetése, hogy Rihanna belépett az önerőből milliárdossá váló nők közé, és mindjárt a 100-as lista 16. helyére érkezett 1,7 milliárd dolláros vagyonával. A Portfolio szemléje szerint ugyancsak idén került be a dollármilliárdosok közé Anne Wojcicki, a 23andMe genetikai teszteket áruló biotechnológiai cég társalapítója. A Bumble randiapp alapítója, Whitney Wolfe szintén bekerült a milliárdosok klubjába, miután tőzsdére vitte a cégét. Újonnan lépett ebbe körbe Jenny Just fintech-befektető, a biztosítót alapító Robyn Jones és Kim Kardashian West is, aki nemrég elindította a Skims nevű ruházati vállalatát.

A tíz leggazdagabb amerikai nő: 

  1. Negyedik éve vezeti a listát a 74 éves, az ABC Supply elnevezésű építőipari vállalatából gazdagodó Diane Hendriks, vagyona mára eléri a 11 milliárd dollárt a Forbes becslései szerint. Ő az első önerőből meggazdagodó nő, aki átlépte a tízmilliárdos határt.
  2. Judy Faulkner 77 éves programozó elsősorban az egészségügyi informatikában  tevékenykedik. Hat és fél milliárd dolláros vagyonával a második leggazdagabb az önerőből gazdagodott amerikai milliárdosnők között. A nevéhez fűződik az Epic nevű szoftver, amit például olyan neves intézmények használnak, mint a Johns Hopkins vagy a Mayo Clinic.
  3. Meg Whitman, az eBay egykori vezérigazgatójának vagyonát 6,3 milliárd dollárra becsülték. Az internetes kiskereskedelmi céget 1998 és 2008 között vezette, majd a HP-nél folytatta karrierjét. Ma a Quibi nevű startup vezérigazgatója.
  4. Judy Love 5,2 milliárd dolláros vagyonát a férjével együtt alapított cégének köszönheti, ami a szülőktől kapott pénzből megnyitott első oklahomai benzinkutat 41 államban összesen 550 kiskereskedelmi üzletet üzemeltető hálózattá fejlesztette 1964 óta.
  5. Marian Ilitch, a Little Ceasars pizzázólánc társalapítója. A 88 éves hölgy vagyona mostanra eléri a 4,4 milliárd dollárt.
  6. A 69 éves Thai Lee és a 89 éves Johnelle Hunt megosztva áll a hatodik helyen. Mindkettejüknek 4,1 milliárd dolláros vagyon jött össze az évek alatt. A koreai származású üzletasszony, Thai Lee információtechnológiai érdekeltséggel rendelkezik, az SHI International társtulajdonosa és vezérigazgatója. Az IT-szolgáltató cégnek olyan ügyfelei vannak, mint a Boeing, vagy az AT&T. Johnelle Hunt a JB Hunt Transport Services nevű szállítmányozási céget alapította férjével.
  7. Lynda Resnick 78 éves kaliforniai milliárdosnő mezőgazdaságból és élelmiszeriparból szedett össze legkevesebb négymilliárd dollárt. Olyan márkák vannak a tulajdonában, mint a Fiji vizek, de többek között pisztáciával és mandulával, valamint borokkal is üzletel.
  8. Gail Miller 77 évesen Utah állam leggazdagabb embere. Vagyonát a férjével alapított autókereskedő-láncnak köszönheti alapvetően, amely a Forbes szerint mostanság 3,2 milliárd dollárt ér. A családé volt a Utah Jazz kosárlabdacsapat is 1986 és 2020 között. A mindössze 22 millió dolláros klubvásár jó befektetésnek bizonyult, mivel tavaly 1,66 milliárd dollárért értékesítették.
  9. Doris Fisher, a The Gap 89 éves társalapítójának vagyonát 2,9 milliárd dollárra becsülték.

Rovatok