Index Vakbarát Hírportál

Kemény biológiai fegyvert vet be Magyarország a parlagfű ellen

2021. augusztus 18., szerda 15:22

Egy szerdai sajtótájékoztatón az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat ATK Növényvédelmi Intézetének igazgatója közölte, hogy újfajta módszerrel kezdünk el védekezni a súlyosan allergén parlagfűvel szemben. Legnagyobb ellenségét, a parlagfű-olajosbogarat hívjuk segítségül.

2020 óta tudjuk, hogy Magyarországon is fellelhető a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa). Nem főállású rovarászok bukkantak rá néhány példányra Soroksár környékén, erről az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat ATK Növényvédelmi Intézetének igazgatója, Kontschán Jenő beszélt az Inforádiónak július végén. Jelenléte hatalmas jelentőségű, hiszen Magyarország a parlagfűvel leginkább fertőzött ország az egész világon, mintegy kétmillió ember szenved a növény pollenjétől.

A rovart korábban mediterrán éghajlaton, a magyar határtól legalább száz kilométerre élő fajként tartották nyilván.

Eddig legfeljebb tüneti kezeléssel tudtunk védekezni a parlagfű-allergia ellen, viszont az olajosbogár feltűnésével akár a megelőzésre is lehetőség nyílhat, hisz ahol stabilan megjelenik a populáció, akár harminc százalékkal is csökken a parlagfű pollentermelése. A rovar és lárvája ugyanis elrágcsálja a növényt.

Kontschán Jenő az MTI közlése szerint egy szerdai sajtótájékoztatón jelenleg laboratóriumi körülmények között vizsgálják a fajt, amelyet a terepen is elkezdtek felderíteni. Ez utóbbi munka jövőre fejeződhet be, és végre kiderülhet, az ország mely területein mekkora bogárállomány él.

Az intézetigazgató új biológiai védekezésről beszélt, amelynek az lesz a lényege, hogy

a terep és a labormunka lezárása után nekiláthatnak a faj mesterséges felszaporításának és az egyedek kihelyezésének a természetbe, hogy a bogarak megkezdhessék az allergiásokra nézve áldásos tevékenységüket.

A Nébih addig azt vizsgálja, hogy a bogár fogyaszt-e más növényeket is.

Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója a tájékoztatón kifejtette, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a levéltetvek, levélbolhák, levélgombák nem jelentenek hatékony biológiai megoldást a parlagfűvel szemben, ezért az olajosbogárnak felértékelődött a szerepe. Azt Jordán László és Kontschán Jenő is hangsúlyozta, hogy a parlagfüvet a mostani kutatástól függetlenül irtani kell, mert az olajosbogár sem fogja tudni kipusztítani a teljes állományt.

Rovatok