Budapesten szakácsot a legnehezebb találni, de vadászni kell a pincérekre is. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Portfóliónak azt mondta: súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek a szektorban. A korábbi állások húsz-harminc százaléka betöltetlen az éttermeknél. Szerinte negyven-ötvenezer ember hiányzik a szektorból, és a többségük vissza sem akar jönni. Mosogatóból is hiány van, a cateringcégeknél pedig beszerzőből és sofőrből is.
Az elnök jelezte: fizetésemelési verseny keletkezett az ágazatban.
Sokan úgy jönnek vissza dolgozni a vendéglátásba, hogy csak pár napra kötelezik el magukat, és a korábbi napi bérük dupláját kérik. A „visszatérő dolgozók” inkább jövedelemkiegészítésnek vélik a munkalehetőséget, és az új főállásukat nem adják fel, mert tartanak attól, hogy a koronavírus esetleges újabb hulláma miatt újra be kell zárniuk majd az éttermeknek és a hoteleknek.
Az étterem- és hoteltulajdonosok abban bíznak, hogy a balatoni szezon lecsengése után javul a munkaerőpiaci helyzet Budapesten. A szállodavezetők abban is reménykednek, hogy az augusztus végétől október közepéig tartó fővárosi programsorozat Budapestre csábítja a külföldi turistákat.