Index Vakbarát Hírportál

Drága mulatság lesz nem a gyűjtőállomáson letenni a Bubikat

2021. szeptember 1., szerda 18:37 | aznap frissítve

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szeptember 15-től bevezeti az elszállítási díjat a MOL Bubiknál – derül ki a BKK közleményéből.

A megújult Bubikat május 20-án vehették először igénybe a budapestiek, és miután lezárult a három hónapos tesztidőszak, két jelentős módosítást vezet be a BKK.

A közbringarendszert egyre többen vették igénybe az elmúlt időszakban, és augusztus 31-ig összesen 684 ezer utazás történt, vagyis a megújult kerékpárok nagy népszerűségnek örvendenek, és mindössze 100 nap alatt sikerült megdönteni az eddigi éves rekordot – 2015-ben 652 ezerszer használták a Bubit.

A fokozott érdeklődés persze problémákat is szül, így sokan jelezték, hogy nincs elegendő bicikli a gyűjtőállomásokon, ezért a BKK bevezeti az elszállítási díjat, amennyiben valaki máshol, szétszórva hagyná az általa használt kerékpárt. Többször előfordult, üzemeltetési szempontból pedig gondot okozott, hogy egy-egy biciklit a város különböző pontjaiból kellett összegyűjteni, ezért

szeptember 15-től 5000 forintos elszállítási díjat kell befizetni, ha valaki nem az állomáson rakja le.

A másik fontos változtatás, hogy eddig négy kerékpárt lehetett felvenni egyszerre egyetlen regisztrációval, ám egyidejű használatnál csak annak a Bubinak a használata volt ingyenes 30 percig, amelyiket időben először adták vissza – a többire percalapú díj volt érvényes. Ehhez képest szeptember 15-től egyszerre legfeljebb két biciklit lehet felvenni egy regisztrációval, ám a bérletesek mindkettőt díjmentesen használhatják a bérlés első 30 percében.

Rovatok