Index Vakbarát Hírportál

Lerakták az Északi Áramlat 2 utolsó csővezetékét

2021. szeptember 6., hétfő 17:39

Befejezték az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték utolsó szakaszának is a hegesztését a Balti-tengeren, ezzel pedig lényegében befejeződött az Európai Unió földgázellátását, és a vezeték kritikusai szerint Moszkva befolyását erősítő projekt. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már be is jelentette: 

napokon belül áramlani kezd a gáz.

Az évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas csővezetéket működtető Nord Stream 2 AG, amely a Gazprom orosz állami gázvállalat leányvállalata, hangsúlyozza, hogy a projekt megvalósulásával hosszú távon biztosítani tudják Európa energetikai igényét. 

Az orosz külügyér bejelentése azonban egyoldalúan hat, ugyanis egy német bíróság döntése szerint ahhoz, hogy működésbe lépjen a gázvezeték, a Gazpromnak meg kell válnia részesedésének egy részétől. Magyarán: az orosz állami óriásvállalat nem gyakorolhat teljes kontrollt az Északi Áramlat 2 felett. 

Arra, hogy az ítélet, melyet az Európai Unió gázdirektívája alapján hozták, hogyan érvényesítik, a hírt közlő RIA Novosztyi és az Interfax sem tért ki. 

Ha valaki számít az orosz gázra a németeken kívül, az Magyarország. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter már orosz hivatali kollégájának budapesti látogatásakor jelezte: Budapest továbbra is érdekelt az orosz gáz vásárlásában. 

A magyar külügyminiszter nem sokkal később aláírta a 15 évre szóló megállapodást, amelynek részletei csak 10 év múlva újratárgyalhatóak. 

A szerződés értelmében  Magyarország évi 4,5 milliárd köbméter földgázt vásárol a Gazpromtól, 3,5 milliárd köbméter for érkezni Szerbia irányából, és 1 milliárd köbméter Ausztriából. A RIA Novosztyi szerint Magyarország 2020-ban 8,6 milliárd köbmétert vásárolt Oroszországtól, ami tizenkét évre visszamenőleg rekordmennyiségnek számít. 

Rovatok