Index Vakbarát Hírportál

Az MVM kitalálta, hogyan ne bukjon százezret egyetlen fogyasztója se

2021. szeptember 6., hétfő 15:21 | aznap frissítve

Az MVM régóta ígérte, hogy az ELMŰ-MVM szolgáltatóváltás (2021. szeptember 1.) miatt kárt szenvedő napelemes ügyfelek ügyében tájékoztat bennünket. Hétfőn meg is érkezett a válaszuk.

Augusztus végén arról írtunk, hogy nagyjából 14-15 ezer olyan napelemes háztartás lehet az országban, amely pórul jár (akár százezer forintot is bukhat) az új szolgáltatóval, és ezt nem lehet sem a fogyasztó, sem a szolgáltató nyakába varrni. Az ELMŰ-nek augusztus 31-ig el kell számolnia a fogyasztóival, és azok az ügyfelek, akik a tavaszi időszakban – az augusztus végi elszámolástól legmesszebb eső időszakban – kötötték vele a szerződést, rosszul járnak. Hiszen márciustól augusztusig sokkal többet termelnek (az éves termelésük mintegy hetven százalékát), mint szeptembertől márciusig, így az augusztus végi elszámolás miatt most ennek az időszaknak a különbözetét elveszítik.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő akkor azt mondta nekünk, a szolgáltató törvényesen jár el, így a jelenlegi helyzetre egyszerűen nem lehet megfelelő megoldást találni, még akkor sem, ha teljesen igazságtalan.

Az MVM cikkünk megjelenését követően mégis kifundált egy megoldást. Közleményükben azt írták, minden érintett ügyfél, beleértve a háztartási méretű kiserőművel (HMKE), vagyis napelemmel rendelkező ügyfeleket is, kap az ELMŰ-ÉMÁSZ-től egy végszámlát, ezt ki kell egyenlíteni.

Az MVM Next viszont az éves elszámolás idején a rendszerhasználati díjak kiszámításánál az ELMŰ-ÉMÁSZ elszámolásának eredményét is figyelembe veszi, így az ügyfelek számára a szolgáltatóváltás nem jár majd hátrányos következményekkel.

Hogy ez pontosan mit jelent? Minden bizonnyal azt, hogy nemcsak a villamos energia árával fog elszámolni az új szolgáltató, vagyis az MVM, hanem a rendszerhasználati díjakkal is.

Ahogy augusztusi cikkünkben kibontottuk, saját napelemünk használatakor ingyen használjuk magát a villamosenergia-hálózatot, ahová az energiát betápláljuk. Emiatt a kerekített bruttó áramdíjból (vagyis a teljes összegből) kiesik a rendszerhasználati díj és az áfa is. Így (normál árszabás mellett) 38 forint helyett csak 13 forintot kapunk vissza vagy fizetünk kilowattóránként. Ám ha valakinek az augusztus 31-i elszámolási dátumhoz képest nagyon távol, mondjuk tavaszra esik a szerződéskötés időpontja, akkor a mostani, 13 forintos kifizetése a legmagasabb termelési időszakra esik. Innentől viszont sokkal kevesebb áramot fog termelni az egyre kevesebb napsütéses óra miatt, kevesebbet tud eladni a szolgáltatónak, emiatt az éves elszámoláskor magasabb különbözetet kellene befizetnie. Ezt hárította most el az MVM az új konstrukcióval. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal megvizsgálta a javaslatot, és mivel szerinte korrekt feltételeket támaszt, emellett törvénybe sem ütközik, áldását adta rá.

Kiss Ernő, a napelemszövetség elnöke megkeresésünkre szintén elégedett volt, azt mondta, nagyszerű megoldás született, amit csak támogatni lehet.

Rovatok