Index Vakbarát Hírportál

Az se tudja átverni a NAV-ot, aki külföldi értékpapírokba fektet

2021. szeptember 7., kedd 10:44 | aznap frissítve

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) „vigyázó szemét” nemcsak itthoni, hanem külföldi tranzakciókra is veti. Például ha valaki fintech cégek applikációinak köszönhetően megtakarításait külföldi értékpapírokba fekteti. Vannak, akik azt gondolhatják, hogy így szerzett jövedelmük után Magyarországon nem kell adózniuk. Mások abban a tévhitben ringathatják magukat; ha nem vallják be, akkor titokban maradhat gyarapodásuk.

Aki a Revoluton, az eToro-n vagy más újkeletű platformon fekteti be pénzét, ne lepődjön meg, ha NAV-levél érkezik, tüstént. S bizony abban az állhat: adatszolgáltatás érkezett egy másik államból, és lehetőség van önellenőrzést tartani adóalanyként.

Kedvező adózás alkalmazható, ha EGT-tagállamból származik a jövedelem, avagy olyan államból, amely adóegyezményt kötött a magyar féllel. Ennek az előnye, hogy a 15 százalék szja-n kívül nincs más adóteher, míg a „hagyományos” osztalék és árfolyamnyereség esetén ott a szocho-elem. Mára több mint száz ország írta alá az egyezményt, amely banki adatcseréről szól. Főszabály szerint ott bizonyosan kell adózni, ahol a befektető adózónak minősül, írta a Portfolio.

Rovatok