Index Vakbarát Hírportál

Még idén elkészül a hadiüzem Zalaegerszegen

2021. szeptember 10., péntek 18:22

A Magyar Honvédség  2030-ra a régió meghatározó haderejévé válhat – jelentette ki Palkovics László a német Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában 60 milliárd forintból épülő új harcjárműgyár bokrétaünnepségén Zalaegerszegen.

A Lynx-harcjárműgyár a magyar védelmi ipar újjáépítésének zászlóshajója lehet

– fogalmazott az innovációs és technológiai miniszter. Kiemelte, hogy a gyár a védelmi ipar fontos bázisa lesz, kiemelkedő szerepet játszik Magyarország járműipari, kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységében, ráadásul felhajtóerőt jelent a gazdaságban és a foglalkoztatásban, mivel a beszállítókkal együtt közel félezer képzett szakembernek ad majd munkát.

A gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem tevékenységével ahhoz is hozzájárul, hogy az ország GDP-jének legalább 2 százalékát védelmi célokra fordítsuk

– mondta Palkovics László, hozzátéve, hogy a haderő modernizációjához korszerű technológiára és hadiiparra van szükség.

A honvédelmi miniszter szerint az épülő üzem a korszakváltás szimbóluma lesz, mivel 2023-tól Zalaegerszegen gyártják a világ jelenleg egyik legkorszerűbb, legmodernebb páncélozott harcjárművét.

A kormány számára a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezért kiemelt nemzeti cél, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen

– hangsúlyozta Benkő Tibor.

A tervek szerint még idén tető alá kerül a két és fél hektáron épülő 25 ezer négyzetméter alapterületű hadiüzem, ahol két év múlva kezdődhet meg a gyártás Zalaegerszegen.

Rovatok