Index Vakbarát Hírportál

Ellenőrzik az építőanyagok szállítmányait a vámosok

2021. szeptember 12., vasárnap 21:13

Az építőanyagár-emelkedés megállításának egyik fontos eszköze lehet a szállítmányok vámhivatali ellenőrzése. A pénzügyőrök augusztusban több mint harminc jogsértést tártak fel az ellenőrzéseken – tájékoztatta Tállai András az MTI-t. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: egyes építőipari nyersanyagok és termékek, mint például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk csak előzetes bejelentéssel, visszaigazolás birtokában értékesíthetők és vihetők ki Magyarország területéről.

Számos intézkedést hozott a kormány nyáron az építőanyagok drasztikus áremelkedésének megtörésére. A NAV pénzügyőrei az ország egész területén, a harmadik országos határátkelőhelyeken, a közúti, vasúti és vízi forgalomban is vizsgálják az építőipari nyersanyagokat és termékeket szállító járműveket.

Július 17. óta előzetes regisztrációnak kell megelőznie egyes építőipari nyersanyagok és építési termékek, például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk kivitelét. Az építőanyagokat csak akkor lehet külföldön értékesíteni, illetve Magyarország területéről kivinni, ha előzőleg az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz bejelentették, és a tudomásul vételt tartalmazó írásbeli visszaigazolást a szállítmányhoz csatolták.

Rovatok