Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György: Tíz évet ugrottunk előre a koronavírus-járvány miatt

2021. szeptember 13., hétfő 21:02

Gondolkodásban és technológiai fejlettségben 2030-ra ugrottunk előre, bár a döntéshozatalban még lenne hova fejlődni – írta Matolcsy György.

A jegybank elnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában a pandémia hosszú távú következményeit szedte össze. Ezek közé sorolta, hogy megerősödött a pénzügyi biztonság értéke, a biztos munka és munkahely újból fontossá vált. Míg az utóbbi években az egészségügyi ellátás és az oktatás minősége fontosabb volt a hazai lakosságnak, azzal szemben „2020–2021-ben a biztos állások iránti igény újra az első helyre ugrott” – írta a jegybank elnöke, bár azt nem nevezte meg, hogy pontosan mi alapján állítja ezt.

Matolcsy György emellett arról is írt, hogy az egészség és az egészséges életmód is felértékelődött. 

A magyar középosztály megkezdte az átállást az egészséges életmódra

– fogalmazott, kifejtve, a túlsúly, a függőségek és az elavult táplálkozási szokások szerinte „tiltólistára kerültek a fiataloknál”, de az államnak még meg kell értenie, hogy minden erővel segítenie kell ezt a folyamat. „Ebbe az irányba lép majd az adórendszer, a biztosítási piac és a reklámpiac egyaránt.”

A jegybank elnöke szerint a járvány azt is egyértelművé tette, hogy „nehéz és kemény döntések” várnak az emberekre. A pandémiát ugyanis azok az országok vészelték át a legjobban, akik meghozták a legnehezebb személyes döntéseket, és ugyanez a helyzet a közösségek, családok és egyének szintjén is. 

Mi a legnehezebb döntés, amiről tudod, hogy meg kellene hoznod, de még nem tetted meg?

– a jegybank elnöke szerint ez lesz az a kérdés, amelyet a járvány után mindenkinek fel kell tennie magának.

Végezetül Matolcsy György arról beszélt, hogy a járvány nagy nyertese a digitalizáció lett. 

Az online oktatás, az online kereskedelem, az online ügyintézés, az online üzleti tárgyalás, az online egészségügyi szolgáltatás annyit fejlődtek egy év alatt, mint amire 2030-ig számíthattunk

– fogalmazott, hozzátéve: ennek nyomán az üzleti élet átrendeződése is elindult, és felértékelődtek bizonyos technológiai cégek. „Az új technológiák közül a kiterjesztett valóság (AR) nyeri talán a legtöbbet, mert egy sor hagyományos üzleti szektort forradalmasít. Mindez nagyságrendileg megnöveli a jelenlétre alapozott események méreteit (múzeumlátogatók, fesztiválok, turisták, osztálytermek)” – írta Matolcsy György. 

Gondolkodásban és technológiai fejlettségben 2030-ra ugrottunk előre, már csak a döntéseinkkel kell utolérnünk magunkat

– zárta sorait a jegybank elnöke.

Rovatok