Index Vakbarát Hírportál

Sosem volt még ilyen drága a benzin, mint szerdától lesz

2021. szeptember 13., hétfő 10:02

Történelmi rekordárszintre emelkedik szerdán a benzin literenkénti átlagára – olvasható a holtankoljak.hu oldalán.

Mint írják, bruttó 6 forinttal emelkedik az ár a 95-ös benzin esetében, de a gázolaj ára is változik a hét közepén, bruttó 2 forinttal lesz magasabb az átlagár. Ezzel az idei legmagasabb szintre emelkedik a gázolaj ára, és csupán 1 forinttal marad el a történelmi rekordnak számító árszinttől. Az átlagárak szeptember 15-től az alábbiak lesznek: 

95-ös benzin: 457 Ft/liter

Gázolaj: 450 Ft/liter 

A benzináras kérdést – azaz hogy miért ilyen drága az üzemanyag ma Magyarországon – először is a keresleti és a kínálati oldalon történt változásokon keresztül érdemes megközelíteni, mondta még júliusban az Indexnek Pletser Tamás, az Erste olajpiaci elemzője.

Jelenleg a keresleti oldal a legfőbb mozgatórugója az áraknak: a világ nagy része a pandémia után éppen kikerülőben van a járványhelyzetből, viszonylag erős a keresletnövekedés – vége a home office-nak, egyre többen utaznak és így tovább –, tehát év végére a kereslet meg fogja közelíteni azt a szintet, amit a járvány előtt tapasztaltunk. A kínálati oldalt nézve: 2019-ben kereken 100 millió hordó volt az átlagos napi olajkitermelés, ami szakértők szerint az év végére 98-99 millió hordóra emelkedhet.

Rovatok