Index Vakbarát Hírportál

Bankszövetségi elnök: kevesebben veszik majd igénybe a moratóriumot késő ősztől

2021. szeptember 14., kedd 16:52

November elsejétől lassan csökkenni fog a moratóriumban résztvevők száma, amint életbe lép az önkéntesség elve – mondta a Magyar Bankszövetség elnöke. Radován Jelasity úgy vélte: a magyarországi moratórium messze a legkedvezőbb, most már 19 hónapja tart. A bankszövetség a külföldi példák alapján úgy látja, ahol feloldották a hitelmoratóriumot, ott nem volt jelentős növekedés a nem teljesítő hitelek arányában, írta a novekedes.hu.

Kovács Levente főtitkár hangsúlyozta: a bankszövetség egyetért a kormány moratóriummal  kapcsolatos módosítási javaslataival. A moratóriumot 2022. június 30-ig hosszabbítják meg, ám a bejelentkezést, ami önkéntes, október 31-ig meg kell tenni.

A lakosság részéről a rászorulók vehetnek benne részt; azaz a gyermeket várók és nevelők, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak, valamint akiknek csökkent a jövedelme. A vállalatok abban az esetben élhetnek továbbra is a hitelmoratóriummal, ha az árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A bankszövetség elnöke arról is beszélt: az elmúlt esztendő a válságkezelésről szólt, a cél a V alakú kilábalás volt, ami szerinte sikerült. Hozzáfűzte: mindez a kormány, a jegybank és a bankszektor együttes érdeme. Hangsúlyozta: 2019 első félévéhez képest jelentősen nőtt a bankszektor hitelállománya.

Rovatok