Index Vakbarát Hírportál

A magyarok meghatározó része túlméretezett ingatlanokban él

2021. szeptember 15., szerda 08:15 | aznap frissítve

Magyarországon magas a saját ingatlanban élő idősek aránya. Az Eurostat adatai szerint 2020-ban az egyedül élő magyar időseknek 95 százaléka saját ingatlanban élt, az olyan háztartások esetében pedig, ahol ketten élnek, és legalább egyikük már betöltötte a 65. életévét, ez az arány még magasabb.

Magyarországon a saját ingatlanban élők aránya, a teljes lakosság körében 91,3 százalék volt tavaly, míg az uniós átlag ennél alacsonyabb: 69,8.

Az uniós statisztikai hivatal adatai alapján 2020-ban Magyarországon a lakosság 24,5 százaléka olyan ingatlanban él, amely az igényeihez mérten túlméretezett.

A Pénzcentrum most kiszámolta, mekkora vagyont szabadíthatnának fel, ha egy kisebb lakásba, házba költöznének. A portál szerint a fővárosban 636 ezer forint az átlagos négyzetméterár használt lakások esetén. Egy 70 négyzetméteres használt ingatlan tehát 44,5 millió forintba kerül, átlagosan. Ezt egy 50 méteresre cserélve, aminek az ára átlagosan 31,8 millió forint, 12,7 millió forint szabadítható fel.

A portál azt elfelejtette megemlíteni, hogy az idős emberek, általában, nem kedvelnek költözködni...

Rovatok