A hústermelés felelős az élelmiszeriparban keletkező üvegházhatású gázok 60 százalékáért – idézi a napi.hu az Illinois-i Egyetem tanulmányából.
Hústermelés közben világszerte 28-szor annyi káros anyag kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés révén.
A tudósok kiszámolták, egy kilogramm marhahús előállítása 70 kilogramm üvegházhatású gázt küld a légkörbe.
A világ összes termőterületének nagy részét az állatok, és nem az emberek etetésére használják. Az állattartás ráadásul nagy mennyiségű metán kibocsátásával jár.
A globális élelmiszeripar felel az emberi tevékenység okozta üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadáért. A kutatás megállapította, hogy az élelmiszertermelés teljes rendszere, például a mezőgazdasági gépek használata, a műtrágya-permetezés és a termékek szállítása évente több mint 17 milliárd tonna üvegházhatású gázkibocsátással jár. Ez több mint kétszerese az Amerikai Egyesült Államok teljes károsanyag-kibocsátásának.