Index Vakbarát Hírportál

Kiemelkedő nyár után jó őszi szezon lehet a belföldi turizmusban

2021. szeptember 22., szerda 20:02

Kiemelkedő őszi szezon vár a belföldi turizmusra, ha a pandémiás helyzet nem tesz szükségessé újabb lezárásokat. Az őszi foglalások száma és értéke már nemcsak a tavalyit, hanem a járvány előttit is meghaladja, miközben 98 százalékos lett a belföld részesedése, mondta a Világgazdaságnak a Szállás.hu vezérigazgatója, Szigetvári József.

A szeptember első hetéig beérkezett, őszi hónapokra szóló foglalások száma országos szinten az idén harmadával több mint 2020 ugyanezen időszakában, és ötödével több a 2019. szeptember első hetéig beérkezett foglalások számánál.

Jelentősen emelkedett a foglalások értéke, ami az előző évihez képest 47, a két évvel korábbihoz viszonyítva pedig 44 százalékkal nőtt.

A foglalási ár egy éjszakára fejenként átlagosan 10 ezer forint, ez az év végéhez közeledve emelkedik: novemberben már 12 ezer, decemberben pedig 13 ezer forintért foglalhatunk fejenként egy éjszakára. Jelentős eltérések lehetnek az ünnepi hosszú hétvégék és a konkrét desztinációk, szállástípusok és szálláshelyek között.

Tavaly őszhöz képest 40 százalékkal nőtt az átlagos kosárérték, vagyis a foglalásonkénti összeg, ami most csaknem 60 ezer forint.

Budapest, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget, az előfoglalási adatok alapján ezek a települések teszik ki a foglalások 18 százalékát. Nyáron a Balaton térsége, ősszel Észak-Magyarország veszi át a vezetést, a foglalásainak húsz százaléka oda szól, nagy az érdeklődés a régióban Eger mellett Egerszalók, Lillafüred és Miskolctapolca iránt is.

Rovatok