Index Vakbarát Hírportál

Már a jószomszédi viszony megromlásáról beszél az ukrán külügy a Gazprom-szerződés miatt

2021. szeptember 27., hétfő 16:08 | aznap frissítve

Újabb hosszútávú megállapodást írt alá Magyarország az orosz Gazprom vállalattal, amelyet a világ legnagyobb gázkitermelőjeként tartanak számon. A magyar külügyminiszter történelmi pillanatként jellemezte az eseményt, ukrán szomszédaink azonban teljesen másként élik meg a helyzetet. A Kreml szerint egyszerű irigység vezényli Ukrajnát, Szijjártó Péter pedig az ország belügyeibe való beavatkozásról beszél.

Aláírásra került az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés a Gazprommal, amely így újabb tizenöt évre képes garantálni Magyarország energiaellátásának biztonságát – ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón.

A tárcavezető az aláíráskor kiemelte: Közép-Európában mindig is kritikus fontosságú és nemzetbiztonsági kérdés volt az energiaellátás biztonsága. Hozzátette: mindebben rendkívüli szerepet játszik a földgáz, ez pedig nem csupán magyar vagy térségbeli, hanem kimondottan európai jelenség. 

Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdés. A lakásokat, házakat, családi otthonokat politikai állásfoglalásokkal kevésbé, gázzal annál inkább lehet fűteni, és ugyanez igaz az ipar működőképességére is

– szögezte le Szijjártó Péter. 

A külügyminiszer szerint a realitás az, hogy Magyarország energiaellátását jelenleg a legbiztonságosabban és a legkiszámíthatóbban a Gazprommal kötött szerződés alapján lehet garantálni. 

Csalódottak

A szerződés megkötésére az ukrán külügyminisztérium is reagált. A Kárpáti Igaz Szó szerint az ukrán külügyi tárca meglepett és csalódott a magyar kormány mostani döntése miatt, és úgy vélik, hogy mindez aláássa a magyar–ukrán kapcsolatokat. 

Gazdaságilag megalapozatlan, politikai indíttatásúnak tartjuk a döntést, amely a Kremlnek kedvez és az ukrán nemzeti érdekek kárára van, illetve rányomja a bélyegét az ukrán–magyar kapcsolatokra, továbbá nem felel meg az 1991. december 6-án Magyarország és Ukrajna között a jószomszédságról és az együttműködés alapjairól aláírt szerződésnek

 – írja közleményében az ukrán külügy. 

A közlemény végül kijelenti, hogy Kijev felkéri az Európai Bizottságot arra, hogy vizsgálja felül az új magyar–orosz gázmegállapodást, hogy az megfelel-e az európai energetikai jogszabályoknak.

Oroszország szerint Kijev csak irigykedik

Az ukrán külügyminiszter reakcióját orosz kollégája nem hagyta szó nélkül. Marija Zaharova, orosz külügyi szóvivő szerint Ukrajna a szomszédja iránt érzett irigységből fordult az Európai Bizottsághoz azzal a kéréssel, hogy értékelje Magyarországnak a Gazprommal megkötött gázszerződését.

Amikor partnereink legközelebb meg fognak emlékezni »a totalitarizmus áldozatainak emléknapjairól«, fejükkel a posztszovjet térség felé bólintva, jusson eszükbe, hogy (a rendszer) táptalajául a szomszédok ellen irigységből tett feljelentések szolgáltak

− fogalmazott Telegram-bejegyzésében a szóvivő.

Korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a helyi sajtónak elmondta, hogy a gázárak emelkedéséért egyáltalán nem a Gazprom felelős, hanem „a kiszámíthatatlan megújuló energiaforrásokat megbénító időjárás, az európai energiapolitika és árképzés, valamint a cseppfolyós földgáz (LNG) szállítóinak a sokkal többet fizető ázsiai piacokra való átorientálódása”.

A Gazprom kész még több gázt szállítani Európába. Mi több, az összes pótrendelést fogadta. És maradéktalanul teljesíti minden kötelezettségét. Abszolút senkinek sincs panasza, és nem is lehet

− fogalmazott a szóvivő, aki negatív propagandának nevezte azt az amerikai követelést, hogy a Gazprom Ukrajnán keresztül növelje a gázszállítást.

Szijjártó Péter nem érti, mi a probléma

Nagyon sajnálom, hogy az ukránok nem akarják megtartani a magyar-ukrán gazdasági vegyesbizottság ülését csütörtökön. Nem pontosan értem, hogy mi az összefüggés aközött, hogy biztosítjuk Magyarország energiaellátását, meg hogy normális módon együttműködünk szomszédainkkal − mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikus hangsúlyozta: visszautasít minden olyan kísérletet, amivel Magyarország belügyeibe akarnak beavatkozni. Szerinte a magyar emberek téli fűtésének biztosítása a kormány feladata.

Az, hogy Magyarország milyen szerződéseket köt, ahhoz harmadik félnek ilyen módon semmi köze nincsen. Én nem emlékszem rá, hogy egyszer is kifogásoltuk volna volna Ukrajna harmadik féllel kötött szerződéseit

− emelte ki a miniszter, aki elmondta, hogy Magyarország olyan útvonalon veszi majd a gázt, amelyik útvonalon hozzák. Hozzátette: Magyarország energiaellátása nem kompromisszum kérdése.

Rovatok