Index Vakbarát Hírportál

A magyar GDP egyharmadával zuhant a Facebook értéke a leállások miatt

2021. október 4., hétfő 22:06 | két éve frissítve

Meredeken zuhannak a Facebook részvényei, miután magyar idő szerint hétfőn 18 óra előtt néhány perccel leállt az összes szolgáltatás. A Facebook mellett a tulajdonában lévő Instagram, Messenger és WhatsApp szolgáltatásai is összeomlottak – állítólag szerverhiba miatt.

A cég Nasdaqon jegyzett részvényei több mint öt százalékkal estek hétfőn: a Facebook árfolyama egészen 323 dollárig zuhant (pénteki záróárfolyama még 340 dollár felett volt), és ha így marad – tőzsdezárás előtt nem sokkal 326 dollár környékén kereskedtek a papírokkal –, a cég a legrosszabb napját produkálhatja 2020. október 20. óta, amikor 6,3 százalékkal esett a Facebook értéke a tőzsdén.

Frances Haugen, a cég korábbi munkatársa vasárnap beszélt arról, hogy a Facebook oldalait gyűlöletkeltésre és álhírek terjesztésére is használják, amit pontosan tudnak a vezetők, ám a bizonyítékokat inkább elrejtenék. Erről több ezer oldalas dokumentumsorozatot nyújtott át a Wall Street Journalnak és a szabályozótestületnek, kedden pedig a szenátus albizottsága elé áll, hogy tanúskodjon erről.

Erre tett rá még egy lapáttal a hétfői leállás.

Tudjuk, hogy egyesek nehezen férnek hozzá az alkalmazásainkhoz és a termékeinkhez. Dolgozunk azon, hogy a lehető leggyorsabban helyreálljon minden. Elnézést a kellemetlenségekért

– idézi a MarketWatch Andy Stone szóvivőt, aki arra viszont nem tért ki, hogy mi okozza a szolgáltatások kimaradását.

És hogy mekkora veszteséget jelent a részvények zuhanása?

A Facebook piaci kapitalizációja – amely alapján a világ hatodik legnagyobb cége – 967 milliárd dollár volt pénteken, míg hétfő estére (magyar idő szerint 22 órakor) 913 milliárd dollárra esett. Ez azt jelenti, hogy 54 milliárd dollárral, vagyis nagyjából 16 560 milliárd forinttal zuhant a Facebook értéke, ami megközelítőleg

az egyharmada a tavalyi magyar GDP-nek, amely a Világbank adatai szerint 155 milliárd dollár volt.

Tőzsdei szempontból amúgy is borúsan indult a hét, az amerikai hagyományos gazdaság hőmérőjének számító Dow Jones-index közel 400 pontos mínusszal indított, de rosszul szerepeltek a Nasdaq sztárpapírjai is. Szinte minden nagyobb techóriás veszített értékéből, még a Facebook-leállás egyik nyertese, a Twitter is 5 százalék feletti esést produkált, hasonlóan a versenytársához.

FRISSÍTÉS: keddre virradó éjjel, magyar idő szerint néhány perccel éjfél előtt helyreállt a Facebook és a vállalathoz tartozó valamennyi közösségi szolgáltatás. A leállás majdnem hét órán keresztül tartott.

Rovatok