Index Vakbarát Hírportál

Tanulmány: van egy árnyoldala is az otthonteremtési kedvezménynek

2021. október 6., szerda 07:38 | aznap frissítve

A szerényebb jövedelemmel és kisebb értékű ingatlannal rendelkezőknek nyújtja a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) a legnagyobb segítséget az otthonteremtésben. Ők viszont nem meghatározó mértékben részesülnek a támogatási összegből – közölte az enpenzem.hu portál egy tanulmányra hivatkozva.

Tavaly év végéig csaknem 170 ezren igényelték a támogatást. A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa alapján 2020-ban 3,3 százalékkal több gyermek született, mint az előző évben, a 2016-os értéket még így sem sikerült elérni. A folyósított támogatás átlagos értéke 2,4 millió forint. A támogatott összeg 78 százaléka kapcsolódik új ingatlanokhoz, 2 százalék bővítéshez.

A vissza nem térítendő támogatást az igénylők 77 százaléka hitel felvételével is kiegészíti. A CSOKtámogatott Kölcsönt 2020 június végéig 134 ezren igényelték, 400 milliárd forint értékben.

A csok megjelenése a megnövekvő kereslet révén jelentősen felhajtotta az ingatlanok árát, ami felemésztette a támogatási összeg mintegy 75 százalékát, nehezítve a fiatal párok lakásszerzési lehetőségeit – jegyzi meg a Hitelintézeti Szemlében megjelent tanulmány.

Rovatok