Index Vakbarát Hírportál

A dráguló földgázárak a Nitrogénművek leállását hozhatják

2021. október 6., szerda 07:13

Egy év alatt csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák, miután meredeken, szinte óráról órára emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágyagyártók sorra csökkentik vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon.

A műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák már lemondanak beszerzési terveik egy részéről.

Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását – mondta a Portfoliónak Bige László tulajdonos.

Hozzáfűzte: nem kizárt, hogy napokon belül bejelentik a termelés ideiglenes leállítását. Szerinte az egyetlen jó megoldás a termelés további folytatására az lenne, ha tavaly nyári árakon kapna földgázt a Nitrogénművek a tározókból, azzal a feltétellel, hogy ezt a mennyiséget jövőre visszaadja. Ebben az esetben folyamatosan százszázalékos kapacitással működhetne a műtrágyagyár, és garantált lenne a magyar gazdák ellátása. Ezt már kérvényezték a kormánytól, de nem kaptak választ a megkeresésükre.

Jelenleg az üzem kapacitása csupán 80-85 százalék. Bige László rosszindulatú pletykának és „fantáziálásnak” nevezte azokat a piacon elterjedt információkat, amelyek szerint a Nitrogénművek azért fogta vissza a termelését, mert inkább a lekötött földgázt értékesíti a magas árak mellett ahelyett, hogy műtrágyát gyártana. Az egyelőre kaotikus piaci helyzet következményei beláthatatlanok, de a termésmennyiségek csökkenése és a takarmányárak, valamint malomipari alapanyagok drágulása már borítékolható.

Rovatok