Index Vakbarát Hírportál

Nem egy szakmát tartanak túlfizetettnek az emberek

2021. október 7., csütörtök 19:45

Az alulfizetett szakmák dobogóján az ápolók, szociális munkások és tanárok állnak, míg a bankárok, ügyvédek és marketing szakemberek a leginkább túlfizetettek. A mérnök, könyvelő, fodrász, kozmetikus hivatás tűnik a leginkább megfelelő bérezésűnek. Legalábbis ez derül ki a Pénzcentrum kutatásából.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy könyvelő havi bruttó fizetése átlagosan  725 ezer, a fodrászé 248 ezer forint. Persze, a statisztikusok hozott adatokból dolgoznak, vagyis a bevallott jövedelmekből következtethetnek erre.

A portál, a KSH adataira hivatkozva azt írta, tavaly egy segédápolónak, műtőssegédnek, átlagosan, havi bruttó 355 ezer forintos fizetése volt, egy felsőfokú képzettség ápolónak bruttó 567 ezer forintos bére.

Egy szociális gondozó, szakgondozó 294 ezret, egy szociális munkás és tanácsadó 357 ezer forintot kereshetett, bruttóban.

A túlfizetettnek tartott szakmák képviselői közül egy pénzügyi elemző, befektetési tanácsadó átlagos havi bruttó fizetése 780 ezer forint, egy bróker átlagosan 1,2 millió forintot keres. Ehhez képest egy pénzügyi ügyintéző havi bruttója 417 ezer forint.

Rovatok