A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az MTI-nek. Erdős Norbert felidézte: az elmúlt 15 évben a pálinka a nemzetet autentikusan bemutató itallá vált, melynek helye van a magasabb igényű gasztronómiában is. A pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, megbecsültsége tovább nőtt, illetve bővült a pálinkafőzési kapacitás – tette hozzá.
Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amelynek célja az volt, hogy széles közönséggel megismertethessék a kiváló hazai minőségű pálinkákat, valamint a fogyasztókban tudatosítsák a párlat gasztronómiai jelentőségét, a kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát.
A 2021-es Nemzeti Pálinkakiválóság Programra 23 pálinkaház 144 tétellel nevezett, ebből összesen 22 pálinkafőzde 78 tételét díjazták. A független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezett bírálata alapján összesen 56 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pedig Top Pálinkakiválóság minősítést kapott.
2021-ben az Agrárminisztérium pálinkája címet a Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt Szilva Pálinkája nyerte el. Az elismerést tavaly az Árpád és Vadász Pálinka – Prémium Piros Vilmos Pálinkája kapta, míg 2019-ben a Márton Pálinkafőzde Magyar Kajszibarack Pálinkája vehette át a díjat.